Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δικαστική απόφαση: Έχει ευθύνη ο ιδιοκτήτης εγκαταλειμμένου αυτοκινήτου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστική απόφαση: Έχει ευθύνη ο ιδιοκτήτης εγκαταλειμμένου αυτοκινήτου

Μια απόφαση που αναγνωρίζει για πρώτη φορά αστική ευθύνη για τον ιδιοκτήτη εγκαταλειμμένου αυτοκινήτου εξέδωσε πρόσφατα το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Η απόφαση ορίζει πως ο ιδιοκτήτης θα καταβάλλει αποζημίωση όταν τα αυτοκίνητα αυτά  γίνονται στόχος εμπρηστών και απειλούν τις περιουσίες άλλων πολιτών

Η απόφαση για πρώτη φορά βάζει στο κάδρο των αστικών ευθυνών όσους ιδιοκτήτες παρατάνε στο δρόμο τα αυτοκίνητά τους και δεν φροντίζουν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος να τα αποσύρουν καθώς συχνά γίνονται στόχος βανδαλισμών με αποτέλεσμα όμως να απειλούνται άλλα αυτοκίνητα ή περιουσίες άλλων ανθρώπων.

Με τη δικαστική απόφαση (που παρουσίασε  το «L&O»)  υποχρεώνονται οι ιδιοκτήτες εγκαταλελειμμένου οχήματος που πυρπολήθηκε από αγνώστους στη Νέα Σμύρνη να αποζημιώσουν πολίτη ο οποίος είδε και το δικό του αυτοκίνητο να τυλίγεται στις φλόγες, λόγω ακριβώς της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στο …παρατημένο επί ημέρες ΙΧ. Με απλά λόγια δηλαδή, το δικαστήριο με την απόφασή του (5571/2019) αναγνώρισε ευθύνη για αποζημίωση των ιδιοκτητών του ακινητοποιημένου αλλά και ανασφάλιστου ΙΧ, λόγω μετάδοσης πυρκαγιάς σε παρακείμενο όχημα.

Όπως κρίθηκε από το δικαστήριο στην πρόκληση των ζημιών στο όχημα του πολίτη, συνέβαλε η αμελής συμπεριφορά των ιδιοκτητών του παρατημένου ΙΧ, οι οποίοι «από έλλειψη της προσοχής που κάθε μέσος συνετός άνθρωπος μπορούσε να καταβάλει δεν μερίμνησαν για την ασφαλή μεταφορά του οχήματός τους σε συνεργείο, αν και είχε μηχανική βλάβη, αλλά το παράτησαν σταθμευμένο, με σπασμένο το παρμπρίζ, με αποτέλεσμα να δίνει την εικόνα του εγκαταλελειμμένου οχήματος και να είναι στόχος εμπρησμού».

Μάλιστα, το δικαστήριο έκρινε πως το γεγονός ότι το όχημα ήταν εγκαταλελειμμένο προκύπτει από το ότι δεν ήταν ασφαλισμένο σε καμία ασφαλιστική εταιρία.

Με το σκεπτικό αυτό το Πρωτοδικείο υποχρέωσε του δυο κατόχους του εγκαταλελειμμένου ΙΧ, να καταβάλλουν στον ιδιοκτήτη του παρακείμενου οχήματος που τυλίχθηκε στις φλόγες ως αποζημίωση το ποσό των 3.402,19 ευρώ, λόγω των ζημιών που υπέστη το αυτοκίνητό του εξαιτίας των οποίων μειώθηκε και η εμπορική του αξία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ