Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Δύο οικογένειες τζιχαντιστών με μικρά παιδιά ζητούν να επαναπατριστούν στη Γαλλία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δύο οικογένειες τζιχαντιστών με μικρά παιδιά ζητούν να επαναπατριστούν στη Γαλλία

Η γαλλική δικαιοσύνη εξετάζει σήμερα τις προσφυγές που κατέθεσαν δύο γυναίκες που κρατούνται μαζί με τα παιδιά τους στον καταυλισμό του Ροτζ στην περιοχή που ελέγχουν οι Κούρδοι στη Συρία, για να υποχρεώσουν το γαλλικό κράτος να επιτρέψει τον επαναπατρισμό τους, ανακοίνωσαν σήμερα στο AFP οι δικηγόροι τους.

Οι δικηγόροι Ουιλιάμ Μπουρντόν και Βενσάν Μπρενγκάρτ, οι οποίοι υπερασπίζονται τις δύο γυναίκες, κατέθεσαν δύο προσφυγές με στόχο διοικητικό δικαστήριο να υποχρεώσει τον υπουργό Εξωτερικών να προχωρήσει στον επαναπατρισμό των δύο αυτών οικογενειών προκειμένου να δώσει τέλος στην σοβαρή και σαφώς παράνομη προσβολή του δικαιώματος στη ζωή ανήλικων παιδιών που κρατούνται”.

Οι δύο γυναίκες έχουν από τρία παιδιά, ηλικίας από 1,5 έως 8 ετών.

Η ακροαματική διαδικασία για τις προσφυγές αυτές ξεκίνησε στις 15:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδος) ενώπιον του διοικητικού δικαστηρίου του Παρισιού.

“Πρόκειται για μια δικαστική διαδικασία που γίνεται για πρώτη φορά”, σημείωσαν οι Μπουρντόν και Μπρενγκάρτ στο AFP. “Είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να αιτιολογήσει ενώπιον δικαστή την άρνησή του να επαναπατριστούν τα παιδιά που βρίσκονται στη Συρία σε καταυλισμούς που ελέγχουν οι κουρδικές δυνάμεις”, συνέχισαν.

Η γαλλική κυβέρνηση αρνείται τον επαναπατρισμό των πολιτών της που είχαν ενταχθεί στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους και των συζύγων τους και δεν αποδέχεται την επιστροφή των παιδιών παρά μόνον “κατά περίπτωση”. Πέντε ορφανά επαναπατρίστηκαν ως εκ τούτου στις 15 Μαρτίου και ένα κοριτσάκι τριών ετών, η μητέρα του οποίου καταδικάστηκε σε ισόβια στο Ιράκ, στις 27 Μαρτίου.

Στην προσφυγή τους, στην οποία είχε πρόσβαση το AFP, οι δικηγόροι επισημαίνουν ότι “η παραμονή στον καταυλισμό του Ροτζ εκθέτει τα ανήλικα παιδιά σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και στον κίνδυνο θανάτου, το οποίο επιβάλλει τον επαναπατρισμό τους το ταχύτερο δυνατό”.

Επίσης, υπογραμμίζουν ότι μια πυρκαγιά στον καταυλισμό αυτόν έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο “τουλάχιστον τριών παιδιών και τον τραυματισμό πολλών δεκάδων ανθρώπων”.

Οι συνήγοροι των δύο αυτών γυναικών, είχαν και πάλι προσφύγει στο διοικητικό δικαστήριο τον Δεκέμβριο, αλλά η προσφυγή τους είχε απορριφθεί. Στη συνέχεια είχαν καταθέσει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ωστόσο και εκεί χωρίς επιτυχία.

Στην νέα προσφυγή τους, οι δικηγόροι στηρίζονται κυρίως “στην συνταγματική αξίωση για προστασία του συμφέροντος των παιδιών”, η οποία θεσπίστηκε από το γαλλικό Συνταγματικό Συμβούλιο σε πρόσφατη απόφασή του για τις ιατρικές εξετάσεις που είχαν γίνει σε νεαρούς μετανάστες.

Αυτοί υπογραμμίζουν εξάλλου, ότι ο επαναπατρισμός των παιδιών “δεν μπορεί να γίνει χωρίς τις μητέρες τους”, καθώς η προστασία του δικαιώματος στη ζωή των ανηλίκων δεν μπορεί να “διαχωριστεί από το δικαίωμά τους να μην αποχωριστούν τη μητέρα τους”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ