Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

«Δώρο» για τους διακινητές οι μεταναστευτικοί φραγμοί στην Ευρώπη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Δώρο» για τους διακινητές οι μεταναστευτικοί φραγμοί στην Ευρώπη

Οι μεταναστευτικοί φραγμοί των ευρωπαϊκών χωρών προσέφεραν ένα μεγάλο δώρο στους διακινητές προσφύγων και μεταναστών οι οποίοι τους υπόσχονται τον παράδεισο, αλλά στην πραγματικότητα εμπορεύονται την αγωνία τους για επιβίωση, οδηγώντας τους σε κυκλώματα εκμετάλλευσης, πίσω από τις κλειστές πόρτες της Ευρώπης.

«Αυτά τα εμπόδια είναι ένα δώρο στους εμπόρους», τόνισε ο Francesco Rocca πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΟΕΣ), μιλώντας  στο ετήσιο Συνέδριο Trust του Ιδρύματος Thomson Reuters.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ανταποκρινόμενες στα εθνικιστικά τμήματα των ψηφοφόρων εξαντλούνται σε μία ξενοφοβική ρητορεία  και επιτρέπουν στα κυκλώματα των διακινητών να διαχειρίζεται τις μεταναστευτικές ροές οι οποίες αν και φαίνεται να έχουν μειωθεί, εν τούτοις αποτελούν  μία πραγματικότητα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

«Νέα παγκόσμια τάξη…»

«Οι περιοριστικές πολιτικές μετανάστευσης δημιουργούν μια νέα παγκόσμια τάξη όπου τα εμπόδια στις βασικές υπηρεσίες μετατρέπουν τη μετανάστευση σε πραγματική ανθρωπιστική κρίση», επεσήμανε  ο Francesco Rocca ο οποίος πρόσθεσε ότι το πραγματικό δίλημμα που τίθεται στους μετανάστες είναι ένα: «Ή μένετε σε ένα μέρος όπου ο πόλεμος, η βία, τα τρόφιμα και η ασφάλεια,  θα βάλουν τη ζωή σας σε κίνδυνο – ή θα διαφύγετε από τις χώρες σας,  διακινδυνεύοντας να πουληθείτε  ως δούλοι ή να πεθάνετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού».

Και όλα αυτά, σε μία εποχή που παγκοσμίως περίπου 25 εκατ. άνθρωποι ζουν και εργάζονται σε καθεστώς «σύγχρονης δουλείας» σε εργοστάσια, καλλιέργειες γης, αλιευτικά σκάφη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Τουλάχιστον 4 εκατομμύρια παιδιά  είναι δε παγκοσμίως θύματα καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες, όπως τονίστηκε στο συνέδριο, οι μετανάστες γίνονται ακόμη πιο ευάλωτοι στους διακινητές και στην εκμετάλλευσή τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ