Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Εισαγγελέας για Χριστοφοράκο – Μαυρίδη: Ο πρώτος χρημάτισε τους υψηλόβαθμους του ΟΤΕ και ο δεύτερος τους χαμηλόβαθμους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελέας για Χριστοφοράκο – Μαυρίδη: Ο πρώτος χρημάτισε τους υψηλόβαθμους του ΟΤΕ και ο δεύτερος τους χαμηλόβαθμους

Την ενοχή 11 κατηγορουμένων και την αθώωση άλλων πέντε εκ των συνολικά 58 που κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη Siemens ζήτησε σήμερα η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά κατά το πρώτο μέρος της αγόρευσής της η οποία θα συνεχιστεί την Τετάρτη και για τους υπόλοιπους.

Ένοχοι και αθώοι

Συγκεκριμένα, η κ. Σκεπαρνιά πρότεινε την ενοχή των πρώην στελεχών της Siemens ΕΛΛΑΣ, Μιχάλη Χριστοφοράκο, Χρήστο Καραβέλα, Ηλία Γεωργίου, Πρόδρομο Μαυρίδη και Αλέξανδρο Αθανασιάδη, κατά περίπτωση για ενεργητική δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ενοχή ζήτησε και για τα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής εταιρείας όπως οι Roland Koch, Thomas Ganswindt, Hans-Walter Bernsau και Jörg-Michael Kutschenreuter.

Μεταξύ αυτών που πρότεινε να απαλλαγούν είναι ο πρώην πρόεδρος της Siemens ΕΛΛΑΣ Karl Friedrich Eduard Pierer von Esch

Καθένας με το ρόλο του

Ειδικότερα, η εισαγγελική λειτουργός αναφερόμενη στον απόντα της δίκης Μιχάλη Χριστοφοράκο είπε πως ο επί σειρά ετών επικεφαλής της ελληνικής Siemens «γνώριζε και ενέκρινε όλες τις παράνομες πληρωμές» ενώ τόνισε πως με τον συγκατηγορούμενό του, πρώην στέλεχος της εταιρίας Πρόδρομο Μαυρίδη, «είχαν κατανείμει τους ρόλους: Ο Μαυρίδης χρημάτιζε με το 8% επί του συνολικού κόστους της σύμβασης την κατώτερη βαθμίδα του ΟΤΕ και ο Χριστοφοράκος με το 2% την ανώτερη βαθμίδα και άλλες επαφές του».

Απέρριψε δε, τον ισχυρισμό του περί δεδικασμένου επειδή έχει καταδικαστεί στην Γερμανία για τα «μαύρα» ταμεία της Siemens καθώς όπως είπε «οι ποινές αυτές αφορούν την διακίνηση επτά εμβασμάτων» τα οποία «δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τις δωροδοκίες στον ΟΤΕ την περίοδο 1997-2004 με τις καταβολές διαφορετικών ποσών για την σύμβαση 8002». Επιπλέον, κατά την εισαγγελέα, ο Χριστοφοράκος ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης προσπάθησε να πείσει ότι τα χρήματα που του αποδίδονται ότι διακίνησε αφορούσαν χρηματισμό κομμάτων και μόνο, ούτως ώστε να αντιμετωπίσει κατηγορία μόνο για παράνομες χορηγίες και όχι για χρηματισμούς κρατικών υπαλλήλων.

Η κ. Σκεπαρνιά απέδωσε στον Μ. Χριστοφοράκο μοίρασμα μίζας 7 εκατ. ευρώ για την υπογραφή της σύμβασης 8002 μόνο μέσω εταιριών, έμπιστων σε αυτόν παρένθετων προσώπων, με πλαστά παραστατικά και εικονικά τιμολόγια αλλά και πολλά εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά, όπως η βαλίτσα που παρέδωσε ο Μαυρίδης στο αεροδρόμιο της Γενεύης με 2 εκατομμύρια μάρκα μετρητά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ