Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Εισβολή των «Ράμπο» του Υπουργείου Οικονομικών και στις τραπεζικές θυρίδες (ολόκληρη η απόφαση)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισβολή των «Ράμπο» του Υπουργείου Οικονομικών και στις τραπεζικές θυρίδες (ολόκληρη η απόφαση)

Στο «μάτι» βάζουν τώρα οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών της τραπεζικές θυρίδες και τα δάνεια. Στόχος ο εντοπισμός της αδικαιολόγητης αύξησης περιουσίας, η διακίνηση μαύρου χρήματος.

Τα στοιχεία -αν και εφόσον εντοπιστούν- θα αξιοποιηθούν από τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ώστε να επιτευχθούν ταχύτερες και αποτελεσματικότερες κατασχέσεις από «ξεχασιάρηδες» με υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Και όλα αυτά μετά από την τροποποίηση της απόφασης για τη λειτουργία του τραπεζικού μητρώου την οποία υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών κ. Αικατερίνη Παπανάτσιου.

Με την νέα απόφαση, τροποποιείται αυτή του 2013 που αφορά στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος μητρώων τραπεζικών λογαριασμών και λογαριασμών πληρωμών.

Όταν η ελεγκτική υπηρεσία της ΑΑΔΕ θα υποβάλλει στο σύστημα αίτημα για τη λήψη στοιχείων για έναν συγκεκριμένο Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), φυσικού ή νομικού προσώπου, τότε οι τράπεζες εκτός από τα στοιχεία καταθετικών λογαριασμών, προθεσμιακών καταθέσεων, δανειακών προϊόντων και επενδυτικών προϊόντων θα πρέπει υποχρεωτικά να γνωστοποιούν και αν στον συγκεκριμένο ΑΦΜ υπάρχει “χρεωμένη” τραπεζική θυρίδα και λογαριασμός πληρωμών.

Σημειώνεται ότι με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο το περιεχόμενο τραπεζικών θυρίδων δεσμεύεται στις περιπτώσεις ελέγχων με ενδείξεις για μεγάλη φοροδιαφυγή (π.χ. άνω των 200.000 ευρώ).

Με τη διεύρυνση του τραπεζικού μητρώου προκειμένου να περιληφθούν σε αυτό οι τραπεζικές θυρίδες, η σχετική διαδικασία θα γίνεται ταχύτερα ενώ ανοίγει ο δρόμος για να μπορεί η Εφορία να προχωρά σε αποτελεσματικότερο έλεγχο των όσων ελέγχονται για φοροδιαφυγή ή διαθέτουν τραπεζικές θυρίδες, ενώ χρωστούν σημαντικά ποσά στο Δημόσιο.

Παράλληλα, με άλλη τροποποίηση της απόφασης για τη λειτουργία του τραπεζικού μητρώου, σύμφωνα με το capital.gr οι τράπεζες υποχρεώνονται να παρέχουν στη φορολογική διοίκηση πληροφορίες για την κίνηση των δανειακών λογαριασμών των ελεγχόμενων προκειμένου να εντοπίζονται δαπάνες απόσβεσης δανείων οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα που δηλώνουν οι ελεγχόμενοι.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ