Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Εκδικάστηκε η υπόθεση της διεκδίκησης των 53.800 στρεμμάτων στην Σιθωνία Χαλκιδικής

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εκδικάστηκε η υπόθεση της διεκδίκησης των 53.800 στρεμμάτων στην Σιθωνία Χαλκιδικής

Το φθινόπωρο του 2019 αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης για την υπόθεση που εδώ και χρόνια ταλανίζει τη Σιθωνία Χαλκιδικής και αφορά 53.800 στρέμματα τα οποία διεκδικούν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, μια εταιρία συμφερόντων του, η «ΣΕΚΑ» και οι Μονές Ξενοφώντος και Σίμωνος Πέτρα.

Πρωτόδικα, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Χαλκιδικής είχε δικαιώσει τους κατοίκους και φορείς της Σιθωνίας.

«Είναι μια υπόθεση που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και αφορά 53.800 στρέμματα, ουσιαστικά δηλαδή αφορά τη μισή και πλέον Σιθωνία. Η Μονή Ξενοφώντος είχε πουλήσει τα στρέμματα σε εταιρεία συμφερόντων του κ. Βαρδινογιάννη. Η Μονή Σίμωνος Πέτρας λέει ότι από αυτά τα στρέμματα, τα 33.000 είναι δικά της» λέει στη «δημοκρατία» ο δικηγόρος του δήμου Σιθωνίας, Απόστολος Σοφιαλίδης.

Τα 53.800 στρέμματα που διεκδικούν οι εκκαλούντες αφορούν κυρίως περιοχές του Αγίου Νικολάου, της Νικήτης, οκτώ νησιών της Βουρβουρούς εκ τα οποίων τα πέντε κατοικημένα με ιδιοκτησίες αλλά και  δασικές περιοχές και εκτάσεις πολλών ιδιωτικών οικισμών, τα οποία είχαν αγορασθεί το 1973.

Η υπόθεση ξεκίνησε το 1965 όταν η Μονή Ξενοφώντος είχε υποβάλει αίτηση αναγνώρισης ιδιοκτησίας της συγκεκριμένης έκτασης. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1973 το Δασαρχείο Πολυγύρου, με αναφορά αναγνώρισε την Μονή ως ιδιοκτήτρια ενώ αναγνώριση υπήρξε και από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Στην συνέχεια, η Μονή Ξενοφώντος πούλησε την έκταση στην εταιρεία «ΣΕΚΑ» με τους κατοίκους να αντιδρούν από το 1974 και να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ