Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ελληνίδες ερευνήτριες αποκάλυψαν φόνο που διαπράχθηκε πριν 33.000 χρόνια στην Τρανσυλβανία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ελληνίδες ερευνήτριες αποκάλυψαν φόνο που διαπράχθηκε πριν 33.000 χρόνια στην Τρανσυλβανία

Τον μυστηριώδη θάνατο ενός άνδρα πριν περίπου 33.000 χρόνια στην Τρανσυλβανία διαλεύκανε επιστημονική έρευνα από Ελληνίδες ερευνήτριες.

Επιστήμονες, με επικεφαλής την ελληνικής καταγωγής καθηγήτρια παλαιοανθρωπολογίας Κατερίνα Χαρβάτη του γερμανικού Πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν και την επίκουρη καθηγήτρια ιατροδικαστικής Έλενα Κρανιώτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, μελέτησαν μέσω υπολογιστικής τομογραφίας και άλλων μεθόδων το κρανίο του θύματος και κατέληξαν ότι επρόκειτο για περίπτωση φόνου.

Μάλιστα, αποφάνθηκαν ότι βρήκε τον θάνατο μετά από διπλό χτύπημα με αντικείμενο σαν ρόπαλο, το οποίο κρατούσε πιθανότατα κάποιος αριστερόχειρας.Το κρανίο με τα σημάδια πάνω του -ένα από τα πιο πρώιμα, σπάνια και καλοδιατηρημένα που έχουν βρεθεί στην Ευρώπη- είχε ανακαλυφθεί από μεταλλωρύχους το 1941 σε σπήλαιο στη νότια Τρανσυλβανία της Ρουμανίας, μαζί με λίθινα εργαλεία της Ωρινάκιας περιόδου της Ανώτερης Παλαιολιθικής εποχής, καθώς και οστά αρκούδων.

Σύμφωνα με την κ. Χαρβάτη, η μελέτη δείχνει ότι, μπορεί η Ανώτερη Παλαιολιθική περίοδος που άρχισε πριν από 40.000 έως 45.000 χρόνια να ήταν εποχή αυξανόμενης πολιτισμικής πολυπλοκότητας και τεχνολογικής προόδου, ωστόσο φαίνεται πως οι άνθρωποι ήταν επίσης ικανοί να διαπράξουν φόνο.

Η σχετική δημοσίευση πραγματοποιήθηκε στο περιοδικό PLoS One.

Πηγή: timelink.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ