Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Επιτρέπεται η άρση απορρήτου σε περίπτωση ιατρικού λάθους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιτρέπεται η άρση απορρήτου σε περίπτωση ιατρικού λάθους

Επιτρέπεται η χρήση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων ενώπιον των δικαστικών αρχών οι οποίες εξετάζουν περιπτώσεις ιατρικών λαθών; Καταφατικά απαντάει στο ερώτημα αυτό η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ειδικότερα, εξετάζοντας την περίπτωση ασθενούς που διεκδικούσε αποζημίωση από ιατρό, μαιευτήρα γυναικολόγο, για σφάλμα έδωσε το «πράσινο φως» για την άρση του ιατρικού απορρήτου και τη χορήγηση του ιατρικού φακέλου της ασθενούς προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως νομικό όπλο στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης. Όπως επισημαίνεται στην υπ’ αριθμόν  32/2018 απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής «οι διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 3 και 13 παρ. 3 στοιχ. β ́ του ν. 3418/2005 (Κώδικας Ιατρικής ∆εοντολογίας) προβλέπουν την κατ’ εξαίρεση χορήγηση ιατρικών πιστοποιητικών και γνωματεύσεων σε τρίτο πρόσωπο, εφόσον έχει έννομο συμφέρον, παρά το γεγονός πως περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα».

Αποδεικτικά εναντίον του γυναικολόγου

Στην Αρχή κατέθεσε αίτημα για τη χορήγηση των ιατρικών δεδομένων Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο στο οποίο απευθύνθηκε ο ιατρός, μαιευτήρας-γυναικολόγος σε βάρος του οποίου έχει στραφεί με αγωγή η ασθενής, η οποία υποστηρίζει ότι υπέστη σοβαρή βλάβη στην υγεία της από τις παραλείψεις του.

Συγκεκριμένα ο ιατρός ζητάει να λάβει τον ιατρικό φάκελο της ασθενούς και επίσημα αντίγραφα των εξετάσεων της προκειμένου να αντικρούσει την αγωγή που έχει καταθέσει σε βάρος του για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης από ιατρικό σφάλμα .

Υπόθεση «πιλότος»

Η Αρχή εξετάζοντας την υπόθεση η οποία αποτελεί πιλότο και για άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις που κατά καιρούς φτάνουν ενώπιον της, κατέληξε πως  είναι νόμιμη και σύμφωνη με τη διάταξη του άρθρου 7 παρ. ν. 2472/1997, η χορήγηση του ιατρικού φακέλου και των εξετάσεων της ασθενούς. Κι αυτό διότι η χορήγηση των προσωπικών δεδομένων υγείας στο αρμόδιο Δικαστήριο θα το βοηθήσει να κρίνει την ύπαρξη ή μη ιατρικού σφάλματος και συνακόλουθα να αποφανθεί σχετικά με την χρηματική αξίωση της ασθενούς στο πλαίσιο της αγωγής που έχει καταθέσει σε βάρος του μαιευτήρα-γυναικολόγου, επισημαίνεται στην απόφαση της Αρχής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ