Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ευρωκοινοβούλιο: Καταδικάζει με κοινό ψήφισμα τη νεοφασιστική βία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ευρωκοινοβούλιο: Καταδικάζει με κοινό ψήφισμα τη νεοφασιστική βία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει με κοινό ψήφισμά του την άνοδο της νεοφασιστικής βίας στην Ευρώπη. Το δημοψήφισμα εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία -355 ψήφοι υπέρ, 90 κατά και 39 αποχές.

Με το ψήφισμα, το οποίο συντάχθηκε από όλες τις πολιτικές ομάδες (Σοσιαλιστές, Αριστερά, Πράσινοι, Λαϊκό Κόμμα, Φιλελεύθεροι) πλην των συντηρητικών (ECR) και της ακροδεξιάς με αφορμή την επίθεση νεοφασιστών της CasaPound εναντίον της Ιταλίδας ευρωβουλευτή της Αριστεράς Ελεονόρα Φορένζα και συνεργατών της κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής διαδήλωσης στο Μπάρι της Ιταλίας, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί τα κράτη-μέλη, αλλά και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους, μπροστά στον κίνδυνο ανόδου των ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων.

Σημειώνεται πως σε αυτό, όπως επισημαίνει η Ευρωομάδα της Αριστεράς που κάνει λόγο για πρωτοφανή για τα δεδομένα του θεσμού απόφαση, υιοθετήθηκαν οι κοινές τροπολογίες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, σύμφωνα με τις οποίες αναφέρεται ότι “βρίσκεται εν εξελίξει δίκη του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής και αναφέρονται επίσης στη βίαιη δολοφονία του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, Ζακ Κωστόπουλου”.

Το Ευρωκοινοβούλιο με το κοινό ψήφισμα 32 σημείων, στο οποίο μεταξύ άλλων αποδοκιμάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις, τις δολοφονίες και την ψυχολογική βία, εφιστά την προσοχή για τη συνολική επιρροή στην κοινωνία από την άνοδο της νεοφασιστικής βίας. Εκφράζει την ανησυχία του για την αυξανόμενη κανονικοποίηση του φασισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και τη στοχοποίηση μειονοτήτων, καθώς και την ατιμωρησία με την οποία δρουν σε ορισμένα κράτη μέλη νεοφασιστικές και νεοναζιστικές ομάδες. Ακόμη, αποδοκιμάζει το γεγονός ότι σε ορισμένα κράτη μέλη οι δημόσιες ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις αποτελούν παράδειγμα μονοκομματικής πολιτικής προπαγάνδας και υπενθυμίζει ότι η φασιστική ιδεολογία και η μισαλλοδοξία συνδέονται πάντα με επίθεση κατά της δημοκρατίας.

Τέλος, καλεί τα κράτη-μέλη να λάβουν μέτρα για την “πρόληψη και καταδίκη ρητορικής και των εγκλημάτων μίσους”, όπως τη συγκρότηση εντός των αστυνομικών δυνάμεών τους, μονάδες για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων μίσους, τη στήριξη θυμάτων ρατσιστικών και ξενοφοβικών εγκλημάτων καθώς και την προστασία όλων των μαρτύρων έναντι των δραστών. Ζητεί “ενοποιημένη νομοθεσία της ΕΕ για την αντιμετώπιση των διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς/εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας και της θέσπισης νέας νομοθεσίας και της οδηγίας για την ίση μεταχείριση”, όπως και την πλήρη και έγκαιρη συνεργασία μεταξύ των αρχών επιβολής του νόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ