Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Ε.Ε.: «Καμπάνα» 570.000.000 ευρώ στη Mastercard!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ε.Ε.: «Καμπάνα» 570.000.000 ευρώ στη Mastercard!

Πρόστιμο-μαμούθ, ύψους 570.000.000 ευρώ, επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη Mastercard για τον περιορισμό της δυνατότητας των εμπόρων να επωφεληθούν από τις καλύτερες συνθήκες που προσφέρουν οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ευρωπαϊκό όργανο κατηγορεί τη Mastercard για τεχνητή αύξηση στα κόστη των πληρωμών με κάρτα, σε βάρος των καταναλωτών και των εμπόρων της Ε.Ε.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, η Mastercard «εμπόδισε την πρόσβαση εμπόρων στις διασυνοριακές υπηρεσίες πληρωμής με κάρτα», παραβιάζοντας έτσι τους κανόνες περί κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης, πέραν τούτου όμως η επιτροπή αναγνώρισε στη Mastercard συνεργασία στην έρευνα και για τον λόγο αυτόν της χορήγησε μείωση 10% επί του προστίμου.

Ως ρυθμιστής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας για την 28μελή Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν έχει προβεί σε μια σειρά από ενέργειες την τελευταία δεκαετία, με σκοπό να μειώσει τα τέλη καρτών για τους εμπόρους. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το πρόστιμο στη Mastercard. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης λάβει αποφάσεις ώστε να εξασφαλίσει νομικές δεσμεύσεις από τη Visa Europe για τον περιορισμό των επιπέδων διατραπεζικών τελών για όλες τις συναλλαγές χρεωστικών και πιστωτικών καρτών εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, ενώ έχει εξετάσει και τα τέλη που χρεώνονται σε πληρωμές με κάρτα, τις οποίες πραγματοποιούν τουρίστες που επισκέπτονται την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ