Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Ημιτελής η υλοποίηση του ευρωπαϊκού κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ημιτελής η υλοποίηση του ευρωπαϊκού κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ελλάδα

Απογοητευτικά φαίνεται πως είναι τα στοιχεία του ελέγχου, στον οποίο προχώρησε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, σχετικά με την υλοποίηση του ευρωπαϊκού κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που βρίσκεται σε ισχύ περίπου έξι μήνες.

Τα ποσοστά

Σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, σχεδόν το σύνολο των 65 υπευθύνων επεξεργασίας δεδομένων δεν έχει υιοθετήσει πλήρως τη νομοθεσία για τα cookies και τις συναφείς τεχνολογίες, ενώ ελλιπής είναι και η ενημέρωση για τις πράξεις επεξεργασίας και τους αποδέκτες των δεδομένων σε ποσοστό 40% περίπου των υπευθύνων. Όπως δε, αναφέρει η Αρχή, η υστέρηση του Δημοσίου στη συμμόρφωση, κυρίως στον τομέα της διαφάνειας στο σύνολο σχεδόν των φορέων που ελέγχθηκαν, είναι αισθητή.

Αντίθετα, σε υψηλό ποσοστό, άνω του 80% των υπευθύνων επεξεργασίας δεδομένων, παρατηρήθηκε ικανοποιητικό βασικό επίπεδο ασφάλειας. Εξίσου υψηλό, και συγκεκριμένα άνω του 70%, είναι το ποσοστό των υπευθύνων που παρουσίασαν επαρκή βαθμό δημοσιοποίησης στοιχείων στον ιδιωτικό τομέα.

65 υπεύθυνοι επεξεργασίας δεδομένων

Να σημειωθεί πως κατά την αυτεπάγγελτη δράση της Αρχής, ελέγχθηκε σύνολο 65 υπευθύνων επεξεργασίας δεδομένων, που δραστηριοποιούνται διαδικτυακά στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών ασφάλισης, ηλεκτρονικού εμπορίου, υπηρεσιών εισιτηρίων και των υπηρεσιών δημοσίου τομέα ελέγχθηκε ο τρόπος ικανοποίησης συγκεκριμένων απαιτήσεων στους τομείς της διαφάνειας, της χρήσης cookies, της αποστολής διαφημιστικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων και της ασφάλειας των διαδικτυακών τόπων μέσω ενδεικτικών σημείων ελέγχου, αντιληπτών στον πολίτη κατά την πλοήγησή του στο διαδίκτυο και τη χρήση διαδικτυακών υπηρεσιών.

Με βάση τα τελικά πορίσματα της πρώτης αυτής ευρείας κλίμακας δράσης για τον έλεγχο της συμμόρφωσης των υπευθύνων επεξεργασίας δεδομένων, μετά την έναρξη ισχύος του Κανονισμού, θα ασκηθούν οι προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις αρμοδιότητες της Αρχής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ