Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΗΠΑ και Ταλιμπάν πάνε προς την ειρήνη μετά από 17 χρόνια πολέμου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΗΠΑ και Ταλιμπάν πάνε προς την ειρήνη μετά από 17 χρόνια πολέμου

Τελικά και με την αμερικανική… βούλα, επιβεβαιώθηκε το γεγονός πως έπειτα από εξαήμερες συνομιλίες στο Κατάρ, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ και των Ταλιμπάν κατέληξαν σε προσχέδιο ειρηνευτικής συμφωνίας που θα σημάνει την λήξη του 17ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν!

Αυτό τουλάχιστον δήλωνε κορυφαίος διαπραγματευτής της Ουάσιγκτον, αν και αξίζει να σημειωθεί πως τουλάχιστον προς στιγμή, οι Ταλιμπάν αρνούνται να καθίσουν στο τραπέζι με στελέχη της κυβέρνησης του Αφγανιστάν, καθώς τους αποκαλούν «μαριονέτες». Σύμφωνα με τους New York Times προτού τα δυο μέρη καταλήξουν σε συμφωνία, απομένουν να διευθετηθούν λεπτομέρειες, ενώ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δυο πλευρές, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη συμφιλίωση στο Αφγανιστάν, Ζαλμάι Χαλιλζάντ ενημέρωσε την Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν δηλώνουν πρόθυμοι να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση όταν θα οριστεί η ημερομηνία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα μετά τη νέα έκκληση του Αφγανού προέδρου Ασράφ Γκάνι να καθίσουν μαζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Χαλιλζάντ είπε ότι οι Ταλιμπάν δεσμεύτηκαν να μην προσφέρουν ασφαλές καταφύγιο σε τρομοκρατικές οργανώσεις αν αποχωρήσουν οι Αμερικανοί, όπως ζήτησε η Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ