Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η Ε.Ε. ζητά αποδείξεις ασφαλείας για την πυρηνική βάση στο Ακούγιου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Ε.Ε. ζητά αποδείξεις ασφαλείας για την πυρηνική βάση στο Ακούγιου

Σαφείς προϋποθέσεις ασφαλείας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία ζητά η Ευρώπη με ψήφισμα -που υιοθετήθηκε χθες από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ)- για τον υπό ανέγερση πυρηνικό σταθμό του Ακούγιου.

Η παράγραφος που αναφέρεται στο εν λόγω εγχείρημα, εκφράζει μεταξύ άλλων τη σοβαρή ανησυχία της Συνέλευσης καθώς ο υπό ανέγερση πυρηνικός σταθμός βρίσκεται πολύ κοντά στην Κύπρο και άλλες γειτονικές χώρες, σε μια σεισμογενή περιοχή της Τουρκίας.

Η ΚΣΣΕ κάλεσε την Άγκυρα να καταστεί μέλος της Σύμβασης ESPOO και να λάβει υπόψη όλες τις ανησυχίες που εκφράζονται, τόσο από τους ίδιους τους πολίτες της χώρας όσο και από γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση για την Πυρηνική Ασφάλεια. Αξίζει να αναφερθεί πως η τουρκική αντιπροσωπεία στην ΚΣΣΕ, κατέθεσε δύο τροπολογίες σε σχέση με την υπό αναφορά παράγραφο του ψηφίσματος, με στόχο τη διαγραφή ή/και την απάλειψη οποιωνδήποτε αναφορών στην Τουρκία και τον Πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου.

Εναντίων των τουρκικών τροπολογιών είχε μιλήσει η κ. Στέλλα Κυριακίδου, εκπρόσωπος της κυπριακής αντιπροσωπείας στη Συνέλευση, και στην ψηφοφορία που ακολούθησε, φαίνεται πως τα λόγια της εισακούστηκαν και οι τουρκικές τροπολογίες απορρίφθηκαν από την ολομέλεια, με συντριπτική πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ