Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Η Πολυνησία μήνυσε τη Γαλλία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η Πολυνησία μήνυσε τη Γαλλία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Σαν… πυρηνική βόμβα, έσκαγε χθες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης η είδηση πως στις 2 Οκτωβρίου ο ηγέτης του αυτονομιστικού κόμματος της Γαλλικής Πολυνησίας, Όσκαρ Τεμαρού, κατέθεσε μήνυση κατά της Γαλλίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Μήνυση στηριγμένη στις αλλεπάλληλες πυρηνικές δοκιμές που έχει πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν το Παρίσι στην συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη.

«Το οφείλουμε σε όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους από τις συνέπειες της πυρηνικής αποικιοκρατίας», υπογράμμισε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Πολυνησίας, η οποία βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό και έχει περίπου 270.000 κατοίκους. Ενώ εξήγησε πως «με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητας στις 2 Οκτωβρίου καταθέσαμε μήνυση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η προσφυγή αυτή στη δικαιοσύνη έχει στόχο να φέρουμε προ των ευθυνών τους όλους τους εν ζωή Γάλλους που διετέλεσαν πρόεδροι από τότε που άρχισαν οι πυρηνικές δοκιμές».

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής του ΟΗΕ για την αποικιοκρατία, ο Τεμαρού σημείωσε ακόμη πως «για μας, οι γαλλικές πυρηνικές δοκιμές δεν είναι παρά το άμεσο αποτέλεσμα της αποικιοκρατίας. Αντίθετα με όσα λένε οι Γάλλοι, εμείς δεν είχαμε δεχθεί να φιλοξενήσουμε τις δοκιμές αυτές, μας τις επέβαλαν με την άμεση απειλή της εγκαθίδρυσης στρατιωτικής διακυβέρνησης, αν αρνιόμασταν».

Από το 1966 ως το 1996, στις ατόλες Μουρουρόα και Φανγκαταούφα έγιναν 193 γαλλικές πυρηνικές δοκιμές οι οποίες είχαν συνέπειες στην υγεία των πληθυσμών και στο περιβάλλον

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ