Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Θα ελέγχουν και τα social media όσων θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θα ελέγχουν και τα social media όσων θέλουν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ

Στοιχεία για λογαριασμούς που διαθέτουν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να υποβάλουν εφεξής όσοι αιτούνται χορήγηση βίζας για είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δημοσιεύματα αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Οι καινούργιοι κανόνες, που τίθενται άμεσα σε ισχύ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναμένεται να επηρεάσουν ετησίως περίπου 14,7 εκατομμύρια ταξιδιώτες, που μεταβαίνουν στις ΗΠΑ είτε ως μετανάστες είτε ως επισκέπτες. Μόνον ξένοι αξιωματούχοι ή διπλωμάτες που ζητούν ειδικές θεωρήσεις θα εξαιρούνται από τους επιπλέον ελέγχους.

Μέχρι πρότινος οι ΗΠΑ ζητούσαν «ιστορικό» στα social media μόνον για αιτούντες που είχαν ταξιδέψει σε περιοχές υψηλού κινδύνου – όπως ζώνες που ελέγχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις. Περίπου 65.000 άτομα εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Associated Press.

Στις αναθεωρημένες φόρμες οι ενδιαφερόμενοι για βίζα θα πρέπει να καταγράψουν τα ονόματα χρήστη που έχουν χρησιμοποιήσει σε μεγάλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Μπορούν επίσης να καταχωρήσουν οικειοθελώς την παρουσία τους σε λιγότερο γνωστά social media που δεν περιέχονται στην λίστα.

Σύμφωνα με το skai.gr εάν οι αμερικανικές Αρχές διαπιστώσουν ανακρίβειες ή ψεύδη στα στοιχεία που υπέβαλε ο αιτών, αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην δυνατότητα χορήγησης βίζα, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ενημερωτικό ιστότοπο The Hill.

Οι επιπρόσθετοι έλεγχοι είχαν προταθεί από την κυβέρνηση Τραμπ ως μέτρο εθνικής ασφάλειας. Τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση τον Μάρτιο του 2018 και εξετάστηκαν από το γραφείο προϋπολογισμού ώστε να τεθούν σε ισχύ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει μετατρέψει την ασφάλεια και τον περιορισμό της μετανάστευσης ως κύρια ζητήματα της θητείας του στον Λευκό Οίκο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ