Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Θεανώ Φωτίου: «Η πολιτεία θα πρέπει να απαγορεύσει τους γάμους ανηλίκων Ρομά»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θεανώ Φωτίου: «Η πολιτεία θα πρέπει να απαγορεύσει τους γάμους ανηλίκων Ρομά»

«Έγκλημα» χαρακτήρισε τους γάμους ανηλίκων Ρομά, η  αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η οποία τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσής τους τονίζοντας ότι «πρόκειται για παιδιά και δεν γίνεται αυτό να συνεχιστεί άλλο».

Η κ. Φωτίου η οποία παρουσίασε τα σχέδια της κυβέρνησης για την ομαλή ένταξη των Ρομά στην ελληνική κοινωνία, τόνισε ότι οι γάμοι σε πολύ μικρές ηλικίες αποτελούν ένα σημαντικό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Όπως  είπε μάλιστα η κ. Φωτίου, η ίδια σκέφτεται ότι η πολιτεία πρέπει να απαγορεύσει  τους γάμους  παιδιών Ρομά, σε ηλικίες  για παράδειγμα 12 ή 13 ετών.

Ο δρόμος για το μέλλον περνά  μέσα από το σχολείο, εξήγησε η κ. Φωτίου, μιλώντας στη 2η Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας  Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ», στη Λάρισα, θέτοντας ως  πρωταρχικό ζήτημα, την  εκπαίδευση των παιδιών.

«Στην χώρα μας, δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο απαξίωσης και γκετοποίησης των Ρομά, με ευθύνη και των δυο πλευρών, κάτι που οφείλουμε να σταματήσουμε. Είναι χρέος μας να πείσουμε τις τοπικές κοινωνίες πως ο μόνος δρόμος είναι αυτός της ειρηνικής συνύπαρξης. Οι μεν πρέπει να ανοίξουν τις καρδιές τους και οι δε να σταματήσουν τις παραβατικές συμπεριφορές», επισήμανε η υπουργός.

Στην ομιλία της η κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα  της κυβέρνησης για τη λειτουργία σύγχρονων πολυκέντρων στις κοινότητες των Ρομά σε όλη την Ελλάδα, με προϋπολογισμό 11 εκατ. ευρώ και στα οποία – όπως είπε – θα λειτουργούν μεταξύ άλλων υπηρεσίες υγείας, ενισχυτικής διδασκαλίας για τα παιδιά, αλλά και χώροι με πλυντήρια και υπηρεσίες υγιεινής. Δεν παρέλειψε όμως να μιλήσει και  τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ που θα πρέπει τάχιστα να «ξεπαγώσουν» για τη δυνατότητα μετεγκατάστασης  σε κατοικίες για όσους Ρομά το επιθυμούν αλλά και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ