Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Κακούργημα η κατοχή μολότοφ μόνο σε διαδήλωση;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κακούργημα η κατοχή μολότοφ μόνο σε διαδήλωση;

Σε μια ενδιάμεση πρόταση που αποκλίνει μεν από την αρχική θέση της για πλημμεληματική μορφή της κατοχής μολότοφ αλλά δεν πλησιάζει ολοκληρωτικά την άποψη του υπουργείου Δικαιοσύνης για πλήρη μετατροπή του αδικήματος σε κακούργημα , φέρεται να καταλήγει η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή η οποία έφτιαξε τους νέους κώδικες που ψηφίστηκαν και επανασυστήνεται ώστε να τροποποιήσει κάποιες διατάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής έχουν ήδη αρχίσει να επεξεργάζονται ατύπως τις επίμαχες διατάξεις, προκειμένου να είναι έτοιμα για τις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν, για να μην καθυστερήσουν οι όποιες αλλαγές.

Η βασική πρόταση λοιπόν για την οποία δεν αποκλείεται να υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις αφορά το αδίκημα της κατοχής μολότοφ, το οποίο μετατράπηκε σε πλημμέλημα με τον νέο Κώδικα . Πληροφορίες αναφέρουν πως μπροστά στη θύελλα των αντιδράσεων που προκλήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής προσανατολίζονται να προτείνουν την μετατροπή του σε κακούργημα όταν ο κάτοχος της μολότοφ συλληφθεί σε κάποια διαδήλωση. Πρόκειται όμως για μερική αποκατάσταση καθώς η κριτική αφορούσε συνολικά την Παρασκευή και κατοχή μολότοφ σε οποιονδήποτε χώρο. Θεωρείται δε βέβαιο, πως θα προκαλέσει εκ νέου ενστάσεις.

Παρουσία Εκπροσώπου του Υπουργείου Προστασίας Πολίτη

Σύμφωνα με πληροφορίες στις συσκέψεις της Επιτροπής θα παραβρίσκονται και εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αλλά και ένας εισαγγελικός λειτουργός. Η παρουσία τους κρίθηκε απαραίτητη, αφού τόσο πριν όσο και μετά την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα αστυνομία και ένωση εισαγγελέων είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για συγκεκριμένες διατάξεις. Τα υπόλοιπα άρθρα που βρίσκονται υπό συζήτηση είναι:

-το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας- που έγινε πλημμέλημα- και τιμωρείται με ποινή από 3 έως 5 χρόνια, να μετατραπεί σε κακούργημα μετά τις παρατηρήσεις του ΟΟΣΑ, εάν και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες το αδίκημα είναι πλημμέλημα για εκείνον που δωροδοκεί.

-Για το αδίκημα της κλοπής που τώρα είναι κακούργημα, μόνο όταν η λεία υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ φαίνεται ότι τα μέλη της επιτροπής δεν προτείνουν αλλαγές, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να αντιδρά και να επιμένει πως πρέπει να αλλάξουν τα όρια.

-Για τον εμπρησμό, τα μέλη της επιτροπής φαίνεται ότι επιμένουν να παραμείνει πλημμέλημα (με ποινή φυλάκισης 3 ετών και χρηματική ποινή) όταν η φωτιά κάψει θαμνώδη έκταση ή λίγα δέντρα, και κακούργημα όταν κάψει μεγάλη έκταση ή προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο  ή εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας. Νομικοί κύκλοι λένε μάλιστα με νόημα ότι με την έννοια του νόμου δασική έκταση χαρακτηρίζεται σχεδόν όλη η Ελλάδα. Δεν μπορεί συνεπώς ο κάτοικος που βάζει μία μικρή φωτιά για να κάψει τα ξερά χόρτα και καίει θαμνώδη έκταση να διώκεται για κακούργημα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ