Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

“SOS” από τους δανειστές για προαπαιτούμενα και δικαστικές διεκδικήσεις

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“SOS” από τους δανειστές για προαπαιτούμενα και δικαστικές διεκδικήσεις

Χτυπητές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των 16 προαπαιτούμενων της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης εντοπίζουν οι δανειστές, προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι η χώρα δεν κινδυνεύει μόνο να χάσει την δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και να στείλει ηχηρό μήνυμα οπισθοδρόμησης της Οικονομίας στις αγορές.

Επαναλαμβάνοντας τον γνώριμο εαυτό τους, οι Βρυξέλλες «ανησυχούν» ότι η Αθήνα δεν θα προφτάσει μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου οπότε η Κομισιόν θα συντάξει την έκθεσή της, να παρουσιάσει σημαντική πρόοδο. Δίνουν ωστόσο χρονικά περιθώρια μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαρτίου προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι νέες ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τις οποίες οι δανειστές χαρακτηρίζουν εξαιρετικά γενναιόδωρες, αξιώνοντας -παρά τους «κόφτες» που περιορίζουν τους τελικά ωφελούμενους- να χαμηλώσουν κι άλλο τα όρια προστασίας και να μην περιληφθούν, όπως ζητούν κάποιες τράπεζες τα επιχειρηματικά δάνεια.

Ληξιπρόθεσμα και διεκδικήσεις

Δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 1,533 δισ. ευρώ του Δημοσίου-θέμα που θα έπρεπε να κλείσει από τον περασμένο Αύγουστο. Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος, υποστηρίζει ότι το Δημόσιο από 2,5 δισ. συνολικά αποπλήρωσε το 2018 οφειλές σε ιδιώτες 1 δισ. και ότι το υπόλοιπο είναι «διαφιλονικούμενο» στα Δικαστήρια.

Τέλος ο προβληματισμός των δανειστών είναι ιδιαίτερα έντονος με την ομοβροντία προσφυγών των οργανώσεων συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων στα ανώτατα δικαστήρια σχετικά με τις περικοπές σε δώρα επιδόματα και συντάξεις. Και η ανησυχία αυτή θα μεταφραστεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια από την στιγμή που οι μέχρι τώρα καταδικαστικές αποφάσεις τελεσιδικήσουν υπέρ των οργανώσεων πολιτών οι οποίες έχουν προσφύγει ήδη στη δικαιοσύνη και πολλές από αυτούς έχουν ήδη δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ