Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Κατάργηση ΦΠΑ για δικαστικές υπηρεσίες ζητούν οι δικηγόροι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κατάργηση ΦΠΑ για δικαστικές υπηρεσίες ζητούν οι δικηγόροι

Οι δικηγόροι ζητούν την κατάργηση του ΦΠΑ στις δικαστικές υπηρεσίες, όπως αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή που συνεδρίασε χθες.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η συντονιστική επιτροπή που συνεδρίασε, υπό την προεδρία του Δημήτρη Βερβεσού ζητεί αρχικά, ενόψει της επικείμενης ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, η κυβέρνηση να προχωρήσει:

-στη μείωση των συντελεστών φορολογίας των ελευθέρων επαγγελματιών

-στη μείωση της προκαταβολής φόρου

-στη θέσπιση αφορολογήτου ορίου, αντίστοιχου των μισθωτών υπηρεσιών

-στην κατάργηση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, άλλως στη μετάπτωσή του σε χαμηλότερο συντελεστή

-στην επέκταση του ορίου προαιρετικής απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ στις 25.000 ευρώ και στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Τα παραπάνω μέτρα είναι «αναγκαία» όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση «για την αξιοπρεπή επιβίωση ενός κλάδου, που έχει επιβαρυνθεί με δυσβάστακτες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Ειδικά για την κατάργηση, άλλως τη μετάπτωση του συντελεστή ΦΠΑ σε χαμηλότερη κλίμακα, παρέχεται η σχετική ευχέρεια και από το νέο σχέδιο οδηγίας της ΕΕ και αποτελεί αναγκαιότητα, καθώς μειώνει το κόστος των δικαστηριακών υπηρεσιών και διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών, ιδίως των οικονομικά αδύναμων, στη Δικαιοσύνη».

Επίσης, εγείρεται ζήτημα για τις ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των δικηγόρων, οι οποίες παρά τις όποιες βελτιώσεις που επήλθαν, παραμένουν υπέρμετρες. «Είναι προφανές» υπογραμμίζεται «ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα πλήρης αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος. Το δικηγορικό σώμα έχει διατυπώσει ως γνωστόν συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, τις οποίες και θα καταθέσει εκ νέου αρμοδίως».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ