Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Καταστροφική χρονιά το 2018 για τις χρηματιστηριακές αγορές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Καταστροφική χρονιά το 2018 για τις χρηματιστηριακές αγορές

Οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο βίωσαν το 2018 τη χειρότερη χρονιά τους από την αρχή της παγκόσμιας κρίσης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC οι «παγκόσμιοι επενδυτές»  φοβούνται μεγαλύτερη πτώση τους επόμενους μήνες.

Το «πολεμικό κλίμα» στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η πιθανότητα ανόδου των επιτοκίων και το Brexit «έπνιξαν» τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ωστόσο, υπήρξαν και κάποιες εξαιρέσεις.

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η χρηματιστηριακή αγορά στην Ουκρανία (+80,39% σε όρους δολαρίου ΗΠΑ), την πΓΔΜ (+30,41%, υπογραμμίζεται πως θετικό ρόλο έπαιξε η συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή του ονόματος), το Κατάρ (+20.87%), τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (+11.75%) και τη Σ. Αραβία (+8.77%).

Στα χρηματιστήρια με αρνητικές επιδόσεις την πρώτη θέση κατέχει η Βενεζουέλα (-94.89%) και ακολουθούν η Αργεντινή (-50.2%), η Τουρκία (-43.35%, εξαιτίας των διαφωνιών του προέδρου Ερντογάν με την Κεντρική Τράπεζα και η ένταση στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις), η Κίνα (-28,64%, λόγω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ) και το Πακιστάν (-28,07%).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ