Τρίτη 23 Απριλίου 2024

ΚΕΘΕΑ: Επανένταξη 560 απεξαρτημένων ατόμων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΚΕΘΕΑ: Επανένταξη 560 απεξαρτημένων ατόμων

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα επανένταξης απεξαρτημένων ατόμων που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα παρουσίασε χθες το ΚΕΘΕΑ.  Στόχος του προγράμματος, το οποίο θα αρχίσει να υλοποιείται στο τέλος της χρονιάς σε όλη τη χώρα είναι η προώθηση στην αγορά εργασίας 560 ατόμων, προερχόμενων από προγράμματα όλων των αναγνωρισμένων φορέων θεραπείας.

Την παρουσίαση άνοιξε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός υπογραμμίζοντας ότι «το νέο πρόγραμμα προώθησης στην απασχόληση καθώς και οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ένταξης που θεσμοθετήθηκαν πρόσφατα συμβάλλουν σημαντικά στην ολιστική αντιμετώπιση της εξάρτησης, στην άρση του κοινωνικού στίγματος και της περιθωριοποίησης μιας ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού». Επίσης, ανέφερε πως η πρόσβαση στην αγορά εργασίας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την κοινωνική ένταξη των ατόμων που ολοκληρώνουν μια μακρόχρονη προσπάθεια απεξάρτησης.

Κρίσιμος ο παράγοντας πρόληψης της υποτροπής

Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ, Δρ. Βασίλης Γκιτάκος σημείωσε πως οι συμμετέχοντες στα θεραπευτικά προγράμματα εμφανίζουν υψηλά ποσοστά ανεργίας ή εργάζονται ευκαιριακά. Κατά την είσοδό τους στην αγορά εργασίας, η οποία είναι κρίσιμος παράγοντας πρόληψης της υποτροπής, χρειάζεται να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις τους σε εκπαίδευση, δεξιότητες και εμπειρία, αλλά και τον κοινωνικό στιγματισμό.Με αυτά τα δεδομένα, το νέο πρόγραμμα προβλέπει παρεμβάσεις στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων συμβουλευτική, θεωρητική κατάρτιση, συνδυαζόμενη με πρακτική άσκηση καθώς και συστηματική ψυχοκοινωνική παρακολούθηση.

Τέλος, «μια φιλόδοξη παρέμβαση, η οποία για πρώτη φορά ενεργοποιεί τα διαθέσιμα εργαλεία για την προώθηση στην αγορά εργασίας του συνόλου των απεξαρτημένων και σε φάση απεξάρτησης ατόμων» χαρακτήρισε την δράση ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου – που χρηματοδοτεί το πρόγραμμα- Γιώργος Ιωαννίδης Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 6.340.534 ευρώ και θα ολοκληρωθεί το 2023.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ