Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Κλειστός ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, με απόφαση του Πρωτοδικείου Αιγαίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κλειστός ο ΧΥΤΑ Αιγείρας, με απόφαση του Πρωτοδικείου Αιγαίου

Τη «μάχη» τους για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Αιγείρας δίνουν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι βρέθηκαν στο Πρωτοδικείο Αιγαίου, όπου χθες επρόκειτο να συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα για την αναστολή της λειτουργίας του χώρου.

Ωστόσο, η διαδικασία αναβλήθηκε για την 21η Μαρτίου ύστερα από αιπτημα του Δήμου, ενώ το Μονομελές Πρωτοδικείο διατήρησε την προσωρινή διαταγή για το «πάγωμα» της λειτουργίας του ΧΥΤΑ. Μάλιστα, η σημασία της ακροματικής διαδικασίας για τους κατοίκους, που χαρακτηρίζουν το χώρο απορριμάτων ως «καρκινογόνο», φάνηκε από το γεγονός ότι οι μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου της περιοχής πραγματοποίησαν κατάληψη και αποχή, ενώ οι καταστηματάρχες έκλεισαν τα μαγαζιά τους, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου.

Για την εξέλιξη αυτή η εκ των δικηγόρων των κατοίκων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε: «Σήμερα, οι κάτοικοι της Αιγείρας έδωσαν ένα ηχηρό παρών στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, στη διεκδίκηση της ζωής τους, στην προστασία της υγείας τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι το Πρωτοδικείο Αιγίου είναι κατάμεστο από κατοίκους όλων των ηλικιών. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι σύσσωμη η κοινωνία της Αιγείρας αγωνίζεται και πάλλεται για αυτό το θέμα που αφορά, στην κυριολεξία, τις ανθρώπινες ζωές. Το αίτημα αναβολής που μόλις υπέβαλε ο Δήμος και όλες οι εκπροσωπούμενες Ενότητες από τον Δήμαρχο, ουσιαστικά, αποδεικνύει ότι είναι σε δεινή θέση, ότι δεν μπορούν να αντικρούσουν την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των κατοίκων και ότι, με στρεψόδικες μεθόδους και πρακτικές, προσπαθούν να αποφύγουν την δικαστική κρίση. Ο Δήμος και συνολικά οι αντίδικοι ζήτησαν αναβολή με διάφορα προσχήματα. Αναγκάστηκαν να πουν ότι δεν έχουν μάρτυρα, δεν έχουν δεύτερο δικηγόρο και δεν έχουν και τα αποτελέσματα των μετρήσεων που λένε, τώρα, ότι κάνανε για να ξαναμετρήσουν τα ήδη μετρηθέντα».

Και, απευθυνόμενη στους αγωνιζόμενους κατοίκους: «Το σημαντικό είναι ότι το Δικαστήριο διατήρησε την προσωρινή διαταγή, δηλαδή, αναγνώρισε, για δεύτερη φορά, ότι οι κάτοικοι χρήζετε προστασίας κι ότι εδώ υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή σας, για την υγεία σας και για τα δικαιώματά σας. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για πράγματα. Μιλάμε για παιδιά. Οι μαθητές των σχολείων είναι ήδη σε κατάληψη και σε αποχή, αντιλαμβανόμενοι ότι κινδυνεύουν οι ζωές τους και συμπαραστεκόμενοι σε αυτόν τον αγώνα.

Και στις 21 Μαρτίου που θα είμαστε πάλι εδώ, θα έχουμε και ό,τι επιπλέον στοιχείο θα έχουμε συγκεντρώσει, γιατί αυτό που φαίνεται από τα έγγραφα που ένα προς ένα ανακαλύπτετε και μας δίνετε και ανακαλύπτουμε και εμείς είναι ότι προσπαθούν, με διάφορες γραφειοκρατικές μεθοδεύσεις, να πετάξει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον, να μην αναλάβουν την ευθύνη τους για να κλείσει ο ΧΥΤΑ, αλλά και να μην αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη ζημιά που έχει κάνει ο ΧΥΤΑ και για το ότι παρέμεινε ανοιχτός όλο αυτό το διάστημα που θα έπρεπε να είναι κλειστός. Λοιπόν, εμείς είμαστε εδώ, οι δικηγόροι σας δεν υποχωρούν και δεν παραιτούνται, ούτε εσείς, επομένως είμαστε σε δρόμο αγωνιστικό».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ