Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Κ. Μητσοτάκης: Έργα και ημέρες (της επόμενης τετραετίας)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Μητσοτάκης: Έργα και ημέρες (της επόμενης τετραετίας)

Εξαιρετικά προσεκτικός όσον αφορά στις αναφορές στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ενωτικός εμφανίστηκε χθες ο πρωθυπουργός σε μία προσπάθεια να κρατήσει τους τόνους χαμηλούς και να μην μπεί σε μία αντιπαράθεση σαν αυτές που έζησε το κοινοβούλιο τους προηγούμενους μήνες, αν όχι και χρόνια.

Επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα της κυβέρνησής του για τα επόμενα 4 χρόνια και ξεδίπλωσε τις ελαφρύνσεις  και τα έργα προτεραιότητας δίνοντας τίτλους και νούμερα.

Νέο φορολογικό, ανάπτυξη, ελαφρύνσεις, έργα τόσο σε Αττική όσο και Θεσσαλονίκη και περιφέρεια, εκσυγχρονισμός του δημοσίου και ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι μέσα στα νέα νομοσχέδια τα οποία θα κατατεθούν μέσα στο καλοκαίρι

Νωρίτερα η μείωση των φόρων

Ξεκίνησε λέγοντας ότι “δεν αμφισβητούνται οι στόχοι των πλεονασμάτων, αλλά δρομολογούμε και ένα ευρύ πλάνο αλλαγών ώστε το 2020 να διεκδικήσουμε μείωσή τους, κάτι που θα είναι προς όφελος και των εταίρων”.

Εξήγγειλε αλλαγές στην φορολογία με τις οποίες «οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους και η οικονομία παίρνει μπροστά» και ότι κάποιες από αυτές θα ισχύσουν από φέτος.

Επιγραμματικά είπε:

  • Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται από τον Σεπτέμβριο από 28% σε 24% για τα εισοδήματα του 2019 και για τα μερίσματα από 10% σε 5%…
  • Αναστέλλεται ο ΦΠΑ στη οικοδομή και ο φόρος υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Καθιερώνεται μειωμένος συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ από το 20% στο 9%.
  • Σταδιακά καταργούμε εισφορά αλληλεγγύης και φόρο επιτηδεύματος
  • οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το 20% στο 15%”.
  • Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μεσοσταθμικά 22% χαμηλότερος. Για τις μεσαίες ιδιοκτησίες θα είναι 20%. Οι πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες, άνω του ενός εκατομμυρίου θα έχουν μείωση κατά 10%.
  • Αλλάζει  η ρύθμιση για τις 120 δόσεις (η ρύθμιση γίνεται για τελευταία φορά) με την ελάχιστη δόση από 30 σε 20 ευρώ. Το επιτόκιο από 5% σε 3%. Διευρύνεται η υπαγωγή για όσους έχουν οφειλή μέχρι 1.000.000. Για όσους εντάσσονται και παραμένουν στην ρύθμιση αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης” .

Καταργείται το πανεπιστημιακό άσυλο

Για την Παιδεία, ανέφερε πρόσληψη 4.5000 εκπαιδευτικούς στην ειδική αγωγή ενώ θα αντιμετωπιστεί σταδιακά και το θέμα των αναπληρωτών καθηγητών

Το άσυλο της παρανομίας καταργείται με το πρώτο νομοσχέδιο και τα πανεπιστήμια αδειάζουν από μπαχαλάκηδες και εμπόρους ναρκωτικών και επιστρέφουν στους φοιτητές και τους καθηγητές εκεί που πραγματικά ανήκουν.

Επαναφορά των πρότυπων σχολείων που είχε καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ασφάλεια των πολιτών

  • Περισσότεροι αστυνομικοί στον δρόμο.
  • Αλλάζει η νομοθεσία για τους καταδικασθέντες ώστε να αποτρέπεται η αποφυλάκιση τρομοκρατών και εγκληματιών
  • Ίδρυση φυλακών τύπου Γ.
  • Μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν προσληφθεί 1500 νέοι αστυνομικοί που θα στελεχώσουν την ομάδα ΔΙΑΣ και την ομάδα ΔΕΛΤΑ.
  • Η Δικαιοσύνη θα αποκτήσει νέα ηγεσία και στα δικαστήρια ιδρύονται νέα τμήματα για ειδικές υποθέσεις.

Συμφωνία των Πρεσπών – Τουρκία

  • Αναβάθμιση της Ελληνικής παρουσία στη ΕΕ και στο ΝΑΤΟ
  • Προτεραιότητα η Συμφωνία των Πρεσπών με αιχμή το αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Βόρειο Ελλάδα και την προστασία των μακεδονικών προϊόντων.

Για την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πυξίδα για την σχέση μας είναι το Διεθνές Δίκαιο, με ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τον πρόεδρο Ερντογάν να κάνουν μαζί ένα τολμηρό βήμα μπροστά λέγοντας ότι η αχρείαστη ένταση και η κούρσα εξοπλισμών στερούν πολύτιμους πόρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών και των δύο χωρών.

Έργα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

  • Το αρχαιολογικό μουσείο επεκτείνεται και ενοποιείται με το Πολυτεχνείο με στην συμβολή του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος
  • οι φυλακές Κορυδαλλού μεταφέρονται εκτός αστικού ιστού. Στη θέση τους θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο.
  • Το πρώην βασιλικό κτήμα στο Τατόι αξιοποιείται πολύτροπα σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
  • Στο Κερατσίνι (στον χώρο των Λιπασμάτων) τα 204 στρέμματα της Δραπετσώνας μετατρέπονται σε μητροπολιτικό πάρκο και παράλληλα δημιουργείται ένα διεθνές κέντρο καινοτομίας σε συνεργασία με μεγάλες εταιρίες. Σημείωσε ότι το έργο είχε ξεκινήσει από τη προηγούμενη κυβέρνηση.
  • Στην Θεσσαλονίκη ο χώρος της ΔΕΘ εκσυγχρονίζονται και πλαισιώνονται από πράσινο.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ