Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Μάτι – Μάνδρα: Ρίχνει το επίπεδο «τιμωρίας» τους ο νέος Ποινικός Κώδικας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μάτι – Μάνδρα: Ρίχνει το επίπεδο «τιμωρίας» τους ο νέος Ποινικός Κώδικας

Στο μισό μειώνει την απειλούμενη ποινή για περιπτώσεις όπως η πυρκαγιά στο Μάτι και η πλημμύρα στη Μάνδρα, ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Την ώρα που το Υπουργείο Δικαιοσύνης εμφανίζεται έτοιμο για αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα μετά τον σάλο που προκλήθηκε από προτεινόμενες διατάξεις, αποκαλύπτεται πως η απάλειψη μιας διάταξης του παλαιού Ποινικού Κώδικα σχετικά με τις περιπτώσεις που από αμέλεια προκαλούνται θάνατοι πολλών ανθρώπων (π.χ. ναυάγια, πυρκαγιές, πλημμύρες, πολύνεκρα τροχαία κ.λπ.) προκαλεί σοβαρά ερωτήματα καθώς ουσιαστικά «παρεμβαίνει» υπέρ των ήδη ή εν δυνάμει κατηγορουμένων.

Η διάταξη αυτή μειώνει στο μισό την προβλεπόμενη ποινή για τις περιπτώσεις ανθρωποκτονίας εξ αμελείας δεκάδων ανθρώπων, όπως παραδείγματος χάριν στις υποθέσεις στο Μάτι και την Μάνδρα.

Ενδεικτικά, σήμερα προβλεπόταν (άρθρο 94 παρ.1 και 2 ΠΚ), ότι σε υποθέσεις πολλαπλών ανθρωποκτονιών από αμέλεια, η ποινή σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορούσε να φτάσει έως και τα 10 χρόνια. Αυτή η διάταξη στον νέο Ποινικό Κώδικα έχει απαλειφθεί και η ποινή πλέον με την προτεινόμενη διάταξη πέφτει στα έως 5 χρόνια!

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ