Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Με επεισόδια ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία (ΒΙΝΤΕΟ)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Με επεισόδια ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία (ΒΙΝΤΕΟ)

Ολοκληρώθηκε το μεγάλο συλλαλητήριο «Για τη Μακεδονία» στην καρδιά της Αθήνας. Στην πλατεία Συντάγματος συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές που παρακολούθησαν τις ομιλίες που είχαν προγραμματιστεί. Πάντως δεν έλειψαν τα επεισόδια, καθώς μια μικρή μερίδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με τους άνδρες των ΜΑΤ που φρουρούν τη Βουλή, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η χρήση δακρυγόνων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρίσει μερίδα του κόσμου από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, καθώς η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ 10 αστυνομικοί, καθώς και ορισμένοι πολίτες, έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από τα επεισόδια που σημειώθηκαν τόσο στα σκαλιά πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, όσο και στο προαύλιο της Βουλής, όταν επιχείρησαν να εισβάλλουν κουκουλοφόροι. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τότε, η αστυνομία έκανε χρήση αστυνομικών προκειμένου να τους απομακρύνει.

Μαξίμου και ΕΛΑΣ «δείχνουν» τους ακροδεξιούς για τα επεισόδια

Μέλη της Χρυσής Αυγής και ακραία στοιχεία θεωρούν ως υπεύθυνα για την πρόκληση των επεισοδίων στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου τόσο το Μαξίμου όσο και αστυνομικές πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία.

Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι “η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”.

Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε.

Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα», αναφέρει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.

«Η εκτίμησή μας είναι ότι τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στην πλατεία Συντάγματος ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. Ήταν αδύνατο να παρεισφρήσουν στη συγκέντρωση αντιεξουσιαστές, από τα Προπύλαια, όπου είχαν πραγματοποιήσει αντισυγκέντρωση. Οι αντιεξουσιαστές αμέσως μετά το τέλος της συγκέντρωσής τους κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια», τόνισαν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων πηγές της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Διχογνωμία για τη συμμετοχή

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο Στέργιος Καλόγερος- ένας εκ των διοργανωτών του συλλαλητηρίου- έκανε λόγο για συμμετοχή που ξεπέρασε τα 600.000 άτομα. Με ανακοίνωση της, η ΕΛΑΣ κάνει λόγο για συμμετοχή περίπου 60.000 πολιτών, ενώ αναφέρει ότι για την εκδήλωση στην Αττική αφίχθησαν 326 πούλμαν- αριθμός που απέχει από τα 3.000 πούλμαν που ανακοίνωσαν οι διοργανωτές.

Παράλληλα, οι διοργανωτές καταγγέλλουν ότι πολλά πούλμαν που μεταφέρουν διαδηλωτές από άλλα μέρη της χώρας, δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν στα σημεία των προσυγκεντρώσεων.

Τουλάχιστον 2.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Περίπου 2.000 αστυνομικοί βρίσκονταν σε διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας.

Η ΕΛΑΣ επιστράτευσε ελικόπτερα, που μετέδιδαν συνεχώς εικόνες από το Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, ενώ φραγμοί με κλούβες των ΜΑΤ ανάμεσα στη συγκέντρωση και στην «αντισυγκέντρωση» που οργανώθηκε στα Προπύλαια, είχαν τοποθετηθεί από νωρίς το πρωί της Κυριακής.

ΝΔ για τα επεισόδια στο Σύνταγμα: «Η κυβέρνηση-κουρελού έδειξε το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο»

Για επίδειξη αυταρχισμού από την πλευρά της κυβέρνησης κάνει λόγο με αφορμή τα επεισόδια στο συλλαλητήριο του Συντάγματος η Νέα Δημοκρατία.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «η κυβέρνηση-κουρελού έδειξε το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο ρίχνοντας μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλυθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που διαδήλωναν ειρηνικά κατά της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της ΝΔ:

«Η κυβέρνηση-κουρελού του κ. Τσίπρα έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο.

Πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν  ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι κ. Γεροβασίλη και Παπακώστα πρέπει να ντρέπονται και οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν».

Με πληροφορίες από ΑΝΤ1, ΣΚΑΪ, protothema.gr, ΕΡΤ, capital.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ