Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Μ.Βρετανία: Σε ισχύ ο νόμος που τιμωρεί όσους τραβούν φωτογραφίες κάτω από τις φούστες των γυναικών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μ.Βρετανία: Σε ισχύ ο νόμος που τιμωρεί όσους τραβούν φωτογραφίες κάτω από τις φούστες των γυναικών

Ποινικά κολάσιμη είναι πλέον η τάση που έχει εμφανιστεί  τα τελευταία χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία,   γνωστή ως «upskirting»,στην οποία επιδίδονται ολοένα και περισσότερα άτομα, φωτογραφίζοντας σε δημόσιους συνήθως χώρους,  γυναίκες, εν αγνοία τους,  κάτω από τη φούστα ή το φόρεμά τους.

Η πρακτική αυτή η οποία εκφράζει μία προφανή σεξιστική διάθεση, έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων, στα μέσα μεταφοράς, τα εμπορικά καταστήματα, τις δημόσιες τουαλέτες,  τους χώρους συναυλιών κλπ.

Το κενό νόμου …έσωζε τους παραβάτες

Η παράνομη αυτή πράξη όμως μέχρι και χθες έμενε ατιμώρητη, καθώς δεν υπήρχε συγκεκριμένο αδίκημα στη βρετανική νομοθεσία που να προβλέπει τη δίωξη των δραστών.

50.000 υπογραφές γυναικών

Πριν από 18 μήνες ωστόσο ξεκίνησε μία   εκστρατεία ευαισθητοποίησης των γυναικών μέσω του  Facebook που κατέληξε στη συγκέντρωση περισσοτέρων  από 50.000 υπογραφών.

Ποινικό αδίκημα

Τελικά, με πρωτοβουλία μεμονωμένων βουλευτών το θέμα έφτασε τον περασμένο Ιούνιο στο Κοινοβούλιο που προχώρησε στην ψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο  το «upskirting» διώκεται ποινικά, επισύροντας ποινή φυλάκισης έως και δύο χρόνια. Σύμφωνα δε με τις διατάξεις του νομοσχεδίου που τέθηκε σε ισχύ από χθες, στις  πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι δράστες θα βλέπουν τις φωτογραφίες τους στη δημοσιότητα ως σεξουαλικοί παραβάτες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ