Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Νέος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Συμβολαιογραφιών ο Γεώργιος Ρούσκας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νέος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Συμβολαιογραφιών ο Γεώργιος Ρούσκας

O Πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου, κ. Γεώργιος Ρούσκας, μετά την εκλογή του κατά τη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Συμβολαιογραφιών (CNUE) της 6.12.2018, ανέλαβε τα καθήκοντα του Αντιπροέδρου του ανωτέρω Συμβουλίου στη  συνεδρίαση των αντιπροσωπειών των μελών του CNUE, που διεξήχθη την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019, στο Παρίσι.

Τα καθήκοντα Προέδρου ανέλαβε ο Γάλλος συμβολαιογράφος, με έδρα το Saint-Malo, κ. Pierre-Luc Vogel, ο οποίος διαδέχεται τον Γερμανό συμβολαιογράφο, κ. Marius Kohler. Από ελληνικής πλευράς  το παρόν στη συνεδρίαση έδωσαν ο Πρόεδρος κ. Γεώργιος Ρούσκας και ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου κ. Θεόδωρος Χαλκίδης. Μέλη επίσης του Διοικητικού Συμβουλίου του CNUE για το έτος 2019 είναι συνάδελφοι από τους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους της Ουγγαρίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Σλοβενίας.

Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ενόψει του Brexit και των Ευρωεκλογών, το Συμβούλιο των Συμβολαιογράφων της Ενωμένης Ευρώπης ανέδειξε το ρόλο του συμβολαιογράφου, ως θεματοφύλακα της νομιμότητας σε μια Ευρώπη που βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές εσωτερικές και εξωτερικές προκλήσεις.

Κατά τη συνεδρίαση των αντιπροσωπειών των μελών του CNUE  επιβεβαιώθηκε ο δημόσιος χαρακτήρας της άσκησης του συμβολαιογραφικού επαγγέλματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ τέθηκαν και θέματα που αφορούν συνολικά στη σύσταση εταιρειών. Το ζήτημα των προτυποποιημένων επιγραμματικών καταστατικών για τη σύσταση εταιρειών, που ισχύει πλέον σε όλη την Ε.Ε. απασχόλησε μάλιστα εκτενώς τις εργασίες της συνεδρίασης.

Οι αντιπροσωπείες των μελών του CNUE εξέφρασαν επίσης την πρόθεσή τους να εντείνουν τις επαφές και τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών σχετικά με τα ζητήματα ασφάλειας των συναλλαγών, τα οποία προκύπτουν από τη χρήση προτυποποιημένων επιγραμματικών καταστατικών στην πράξη, ενώ δεσμεύτηκαν να αναλάβουν δράση για τα ζητήματα που άπτονται του οικογενειακού δικαίου.

Το νέο προεδρείο του CNUE  προτίθεται να επωφεληθεί από την ανανέωση των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να παρουσιάσει συγκεκριμένες πολιτικές προτάσεις  σχετικά με τη βελτίωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, προκειμένου να διευκολύνει τη ζωή των πολιτών, των οικογενειών και των επιχειρήσεων, που πλήττονται από διασυνοριακές νομικές δυσλειτουργίες.

Μια επίσης από τις προτεραιότητες που έθεσε το νέο προεδρείο είναι να ευαισθητοποιήσει τα νέα μέλη των ευρωπαϊκών θεσμών ως προς την ανάγκη για κανονιστικές πολιτικές των νομοθετικά κατοχυρωμένων επαγγελμάτων και τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από το σεβασμό της πολυπολιτισμικότητας και της πολυγλωσσίας.

Τέλος, ορίστηκε ειδική συνεδρίαση στο Λονδίνο του Διοικητικού Συμβουλίου του CNUE, προκειμένου να εξεταστούν και να αναζητηθούν λύσεις στα ενδεχόμενα προβλήματα που θα ανακύψουν μετά το Brexit κατά την άσκηση του συμβολαιογραφικού έργου.

Ο νέος Αντιπρόεδρος του CNUE, κ. Γεώργιος Ρούσκας δήλωσε: «Σε μια ενωμένη Ευρώπη, που πασχίζει να αντιμετωπίσει υπέρμετρες προκλήσεις εντός και εκτός συνόρων, με τους πολίτες της να απαιτούν πλέον ένα πιο πυκνό δίχτυ ασφαλείας και προστασίας, η Ευρωπαϊκή Συμβολαιογραφία μπορεί και πρέπει να παρέχει τα εχέγγυα της νομιμότητας και της δικαιοσύνης, σεβόμενη τις ιδιαιτερότητες και το νομικό πλαίσιο εκάστου εθνικού κράτους».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ