Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Νίκος Μαζιώτης: Σύντομα άδεια, αργότερα αποφυλάκιση;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Μαζιώτης: Σύντομα άδεια, αργότερα αποφυλάκιση;

Περίπου 2 χρόνια πριν αποκτήσει δικαίωμα να αποφυλακιστεί φαίνεται πως βρίσκεται ο Νίκος Μαζιώτης. Το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα , πιο σύντομα, με βάση τις ισχύουσες διατάξεις θα αποκτήσει δικαίωμα να αιτηθεί άδεια από τις φυλακές.

Η εκτίμηση αυτή έρχεται μετά την έκδοση μιας δικαστικής απόφαση που αποκάλυψε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» και η οποία είναι πιθανόν να ανοίξει σύντομα την πόρτα της φυλακής και για τον Νίκο Μαζιώτη. Το μέλος του Επαναστατικού Αγώνα , που είχε συλληφθεί σε μια αιματηρή συμπλοκή το 2014 στο Θησείο, δικάστηκε πρόσφατα σε δεύτερο βαθμό για την έκρηξη με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην τράπεζα της Ελλάδος το 2014.

Η πρωτόδικη ποινή του ήταν ισόβια

Η πρωτόδικη ποινή του ήταν ισόβια, όμως τώρα μειώθηκε σε 15 χρόνια. Όπως αναφέρει μάλιστα η εφημερίδα, ο εκ των συνηγόρων του Βαγγ. Αθανασόπουλος θεωρεί απολύτως λογικό το σπάσιμο των ισοβίων «καθώς το Εφετείο έκρινε ότι συμμετείχε ως απλός συνεργός. Απόφαση που είναι προς την σωστή κατεύθυνση , αν και δεν υπήρξε η πλήρης δικαίωσή του , καθώς έπρεπε να απαλλαγεί , αφού μόνο η ανάληψη πολιτικής ευθύνης δεν είναι ποινικά κολάσιμη πράξη, όταν δεν υπάρχουν ενοχοποιητικά στοιχεία.

Σε κάθε περίπτωση , δεν θα μπορούσε για μια έκρηξη , από την οποία δεν προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο , να καταδικαστεί με την εσχάτη των ποινών».  Συνεπώς ο Νίκος Μαζιώτης δεν είναι πλέον ισοβίτης, αλλά αντιμετωπίζει ποινές κοντά στα 200 χρόνια.

Συγκεκριμένα τα δικαστήρια είχαν επιβάλλει στον Μαζιώτη ποινές για σειρά αδικημάτων όπως απόπειρες ανθρωποκτονίας καθώς και για αδικήματα σχετικά με τη δράση του Επαναστατικού Αγώνα, για τα οποία δικάστηκε ερήμην, καθώς διέφευγε της σύλληψης.

Τι αλλάζει

Το σπάσιμο όμως των ισοβίων αλλάζει δραστικά την ποινική αντιμετώπιση του Μαζιώτη καθώς τώρα μπορεί να ζητήσει τη συγχώνευσή τους, όπως όλοι οι κρατούμενοι μη ισοβίτες.

Η διαδικασία αυτή δεν αλλάζει με τον νέο Ποινικό Κώδικα, ίσχυε πάντα. Απλώς πλέον από 1η Ιουλίου η ανώτατη κατά συγχώνευση ποινή είναι 20 χρόνια. Αλλά και με όσα ίσχυαν παλαιότερα , πάλι σύντομα θα είχε δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης, περίπου σε 2-3 χρόνια, αφού ηδη έχει εκτίσει περίπου 6 χρόνια χωρίς να υπολογίζονται τα μεροκάματα. Σε κάθε περίπτωση πολύ πιο σύντομα , θα έχει δικαίωμα και αυτός να ζητήσει άδεια.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ