Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

“Ναι” στην υιοθεσία παιδιού από την Αιθιοπία!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Ναι” στην υιοθεσία παιδιού από την Αιθιοπία!

Η μεγάλη επιθυμία ενός ζευγαριού από την Πάτρα να αποκτήσει παιδί τους οδήγησε μέχρι την… Αιθιοπία! Ο 52χρoνος Πατρινός και η 53χρoνη σύζυγος του, παντρεμένοι από το 2006, δεν απέκτησαν παιδιά από το γάμο τους.

Η θέληση τους ωστόσο να γίνουν γονείς τους οδήγησε στην πόλη Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας. Εκεί και συγκεκριμένα στο Ίδρυμα Οικογενειακής Πρόνοιας Μπίρχαν βρήκαν το εξάχρονο αγοράκι που τελικά υιοθέτησαν στις αρχές Ιανουαρίου 2018.

Το παιδάκι, το οποίο γεννήθηκε το 2012 από άγνωστους φυσικούς γονείς, βρέθηκε εγκαταλελειμμένο και εν συνεχεία τέθηκε στην φροντίδα του Ιδρύματος μέχρι να υιοθετηθεί από το ζευγάρι των Ελλήνων.

Στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Πάτρας 

Οι θετοί γονείς του 6χρoνου προσέφυγαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Πάτρας, ζητώντας να αναγνωριστεί από τις ελληνικές αρχές η πράξη υιοθεσίας που πραγματοποίησαν στην Αιθιοπία.

Το ελληνικό Δικαστήριο αναγνώρισε ότι έχει ισχύ στην Ελληνική Επικράτεια η αμετάκλητη απόφαση του Ομοσπονδιακού Πρωτοδικείου της Αντίς Αντέμπα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Αιθιοπίας δυνάμει της οποίας επικυρώθηκε το πιστοποιητικό υιοθεσίας ανάμεσα στο Ίδρυμα και τους θετούς γονείς.

Στην απόφαση του, το Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών (απόφαση υπ’αριθμόν 410/2018) ξεκαθαρίζει πως :

«Για τη σύσταση της εν λόγω υιοθεσίας εφαρμόσθηκε το αιθιοπικό δίκαιο ως δίκαιο της χώρας της ιθαγένειας του υιοθετούμενου, ενώ πληρούνται οι ουσιαστικές προϋποθέσεις υιοθεσίας που προβλέπει το ελληνικό δίκαιο για τους αιτούντες κατά τα άρθρα 1543 επ.ΑΚ (ά.23 παρ 1 ΑΚ). Το προειρημένο αλλοδαπό δικαστήριο είχε επιπροσθέτως δικαιοδοσία κατά το δίκαιο της χώρας του να επιληφθεί της υπόθεσης, δοθέντος ότι, ως εκτέθηκε ανωτέρω, ο υιοθετούμενος έχει αιθιοπική ιθαγένεια και κατά τον χρόνο τέλεσης της υιοθεσίας κατοικούσε εντός της περιφέρειας του συγκεκριμένου  δικαστηρίου. Η ως άνω απόφαση δεν προσκρούει επίσης στην ημεδαπή δημόσια τάξη και στα χρηστά εν γένει ήθη της ελληνικής κοινωνίας».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ