Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Εισαγγελία Εφετών: Να αναλάβει εφέτης ανακριτής την ανάκριση για την τραγωδία στο Μάτι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εισαγγελία Εφετών: Να αναλάβει εφέτης ανακριτής την ανάκριση για την τραγωδία στο Μάτι Eurokinissi

Να συγκληθεί η Ολομέλεια των Εφετών για την τραγωδία με τους 102 νεκρούς εξαιτίας της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι ζητά ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Μωραϊτάκης προκειμένου να αναλάβει την ανάκριση εφέτης ειδικός ανακριτής.

Σε έγγραφο του προς τον πρόεδρο του τριμελούς συμβουλίου του Εφετείου Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο αναφέρει ότι επιβάλλεται η κύρια ανάκριση να διενεργηθεί από εφέτη ανακριτή και επίκουρο αυτού λόγω «της σοβαρότητας, της εξαιρετικής φύσης και της ευρύτατης δημοσιότητας» της υπόθεσης.

Το πόρισμα 

Υπενθυμίζεται πως μετά από πολύμηνη έρευνα όπου εξετάστηκαν πάνω από 300 μάρτυρες και μελετήθηκαν πορίσματα της Πυροσβεστικής, ανεξάρτητου πραγματογνώμονα , δεκάδες έγραφα συνομιλιών υπηρεσιών και άλλα στοιχεία , το πόρισμα που συνέταξαν οι Εισαγγελείς υπό την εποπτεία και ενεργή συμμετοχή στην διερεύνηση της υπόθεσης, του πρώην προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα .

Η αξιολόγηση των Εισαγγελέων δημοσιοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 οπότε και ασκήθηκαν πλημμεληματικού βαθμού διώξεις κατά 20 προσώπων για

Εμπρησμό από αμέλεια

Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και δια παραλείψεως και

Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.

Η ογκώδης δικογραφία με κατηγορούμενους μεταξύ άλλων την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου, τους Δημάρχους Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και Ραφήνας Ευάγγελου Μπουρνούς,τον πρώην επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη και στελέχη της, καθώς και αξιωματικούς της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ, έχει χρεωθεί στον 6ο Τακτικό Ανακριτή.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δικαστικός λειτουργός αφού μελέτησε όλο τον όγκο των εγγράφων και του οπτικοακουστικού υλικού έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακριτικές πράξεις και μετά τις θερινές διακοπές θα ξεκινήσει να καλεί μάρτυρες για την υπόθεση. Προφανώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η έρευνα πρέπει να αναβαθμιστεί

Το εισαγγελικό πόρισμα

Σύμφωνα με το πολυσέλιδο πόρισμα των Εισαγγελέων οι ποινικές ευθύνες για την ασύλληπτη τραγωδία επιμερίζονται σε στελέχη όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών , Πυροσβεστική, Αστυνομία, Δήμους και Πολιτική Προστασία.

Οι Εισαγγελείς διαπιστώνουν πως στην “επί χάρτου” εφαρμογή της νομοθεσίας όλα λειτούργησαν ομαλότατα , πλην όμως στην πράξη ουσιαστικά τίποτα δεν λειτούργησε κατά τα προβλεπόμενα, και η όλη διαχείριση έγινε σπασμωδικά και χωρίς κανέναν συντονισμό.

Κατά την εισαγγελική αξιολόγηση τεράστιο ρόλο στην χαώδη κατάσταση που δημιουργήθηκε, έπαιξε η απόλυτα δυσχερής και ασυντόνιστη επικοινωνία των αρμόδιων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ