Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

“Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις αντισυνταγματικές περικοπές” ζητούν συνταξιούχοι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ για τις αντισυνταγματικές περικοπές” ζητούν συνταξιούχοι

“Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις αντισυνταγματικές περικοπές των συντάξεων” ζήτησε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων “Η Συσπείρωση”, Βασίλης Παρτάλης, αναφερόμενος στους νόμους 4051/12 και 4093/12, τους οποίους το ΣτΕ έκρινε ως αντισυνταγματικούς το 2015.

“Τρεισήμισι χρόνια τώρα δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις αντισυνταγματικές περικοπές. Είναι ανακριβές αυτό που λέει η κ. Αχτσιόγλου ότι το κράτος, με το νόμο Κατρούγκαλου το Μάιο του 2016, νομοθετικά εναρμονίστηκε, οι δύο νόμοι ισχύουν ακόμη. Κι όσο για τις περικοπές, από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και το Μάιο του 2016, ούτε και αυτές επιστράφηκαν” είπε ο κ. Καρτάλης.

Ο πρόεδρος του σωματείου “Η Συσπείρωση” επεσήμανε ότι με παρόμοιες αποφάσεις έχουν επιστραφεί  αναδρομικά  σε άλλες κοινωνικές και  επαγγελματικές ομάδες, κάτι που δεν συμβαίνει με τους συνταξιούχους, και ευχαρίστησε το ΕΚΘ, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για τη συμπαράσταση τους.

“Τι περιμένει η κυβέρνηση; Να κάνουν αγωγές 2.500.000 συνταξιούχων; Πάρτε μια πολιτική απόφαση και τελειώστε το. Να σταματήσουν και οι αγωγές και τα δικαστήρια” είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Παρτάλης και συνέχισε: “Είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), εάν το ΣτΕ δεν καλέσει τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ να εφαρμόσουν τις αποφάσεις. Δεν μας αφήνουν, δυστυχώς, άλλο περιθώριο”.

“Δεν θα επιθυμούσαμε ασφαλώς μια καταδικαστική απόφαση του ΕΔΔΑ εναντίον της Ελλάδος, όμως τι άλλη επιλογή έχουμε;” συμπλήρωσε ο δικηγόρος του σωματείου, Παύλος Στεφάνου, και πρόσθεσε: “ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ δεν ήρθαν στην Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ, όπου κληθήκαμε ως σωματείο, με αντικείμενο τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2015. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία του κράτους να συμμορφωθεί. Είναι χείρα φιλίας προς το ελληνικό δημόσιο”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ