Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Νομοθετικό τρίπτυχο αλλάζει την εκλογική διαδικασία και τον εκλογικό νόμο!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νομοθετικό τρίπτυχο αλλάζει την εκλογική διαδικασία και τον εκλογικό νόμο!

Ένα νομοθετικό τρίπτυχο το οποίο ουσιαστικά δίνει το στίγμα της επόμενης μέρας και του τρόπου που θα αντιμετωπίσει την εκλογική διαδικασία η Δημόσια Διοίκηση, προχωρεί ο νέος υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως είπε ξεκάθαρα στις 23 Ιουλίου, προφανώς σε άλλο νομοσχέδιο, θα υπάρξουν οι εδώ και καιρό αποφασισμένες αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης αποφάσεων στους Δήμους, καθώς   για να ενισχυθεί , όπως είπε ο νέος υπουργός, η κυβερνησιμότητα. Αυτές οι  παρεμβάσεις που, όπως είπε, θα γίνουν με σεβασμό στις συνταγματικές προβλέψεις, υπονοώντας προφανώς πως δεν θα αγνοηθούν τα εκλεγμένα δημοτικά συμβούλια.

Αυτό που προκύπτει από πληροφορίες είναι πως επειδή σε πολλά δημοτικά συμβούλια δεν υπάρχει πλέον πλειοψηφία των εκλεγμένων δημάρχων (π.χ στη Θεσσαλονίκη ο εκλεγμένες δήμαρχος έχει 7 από τους 49 συμβούλους) θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση ώστε σε περίπτωση που το συμβούλιο δεν καταλήγει σε απόφαση να μπορεί να συνεχίζεται η λειτουργία του Δήμου.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον νέο υπΕΣ προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης θα είναι να αντικατασταθεί ο νόμος της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές αλλά και να καθιερωθεί η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο που διαμένουν.

Μάλιστα για το τελευταίο θέμα η απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Κώστα Πουλάκη (ο οποίος ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος στην τελετή παραλαβής παράδοσης) και τη συμμετοχή καθηγητών ετοίμασε ένα νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, το οποίο και παρέδωσε στην νέα ηγεσία.

Επίσης ο κ. Θεοδωρικάκος θέλησε να ξεκαθαρίσει πως όλοι οι εργαζόμενοι του υπουργείου θα είναι συνεργάτες του ανεξαρτήτως ιδεολογικής και πολιτικής προτίμησης. Τέλος τόσο ο ίδιος όσο και ο Υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για τα θέματα Αυτοδιοίκησης Θοδωρής Λιβάνιος, ανέφεραν πως έχουν την πολιτική βούληση για να στηρίξουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ανθρώπους της.

Οι ομιλίες του νέου Υπουργού και των νέων υφυπουργών:

Π. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ:

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας. κύριε Υπουργέ, κα Υπουργέ, κ. Γενικέ, κα Γενική, σας ευχαριστώ πάρα  πολύ για την υποδοχή και την άψογη διαδικασία τελετής και παράδοσης του Υπουργείου Εσωτερικών.

Επιτρέψτε μου, αγαπητοί εργαζόμενοι στο Υπουργείο Εσωτερικών να σας χαιρετίσω όλους, να εκφράσω τη μεγάλη χαρά που νιώθω γιατί θα συνεργαστούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, με βάση την απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ν’ αναλάβω την ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών.

Θέλω απ’ την αρχή να ξεκαθαρίσω ότι η δική μας αποστολή είναι να κάνουμε τα πάντα  για την εξυπηρέτηση των Ελλήνων  πολιτών. Όλοι οι εργαζόμενοι να αισθάνεστε συνεργάτες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, να γνωρίζετε ότι θα έχετε την ίδια θετική και δημιουργική αντιμετώπιση χωρίς να εξεταστεί ποτέ η ιδεολογική πολιτική ή οποιαδήποτε άλλα χαρακτηριστικά της ταυτότητας κάθε εργαζόμενου.

Είμαστε όλοι μαζί, είμαστε όλοι απολύτως ενωμένοι. Πιστεύω σ’ εσάς, πιστεύω στους ανθρώπους που έχετε τόσο μεγάλη εμπειρία και τόσα χρόνια στο Υπουργείο Εσωτερικών, έχετε συνεργαστεί με δεκάδες ανθρώπους από κάθε πολιτική παράταξη και είμαστε σε μια εποχή  που οι Έλληνες, είναι ανάγκη να είμαστε ενωμένοι όσο ποτέ, γιατί είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε χωρισμένοι.

Υπολογίζω λοιπόν στην απόλυτη και δημιουργική σας συνεργασία. Γνωρίζετε πολύ καλά, το είπε και ο Κώστας προηγουμένως, ότι η Νέα Δημοκρατία και ως αντιπολίτευση, ιδιαίτερα στο κομμάτι της προετοιμασίας  των εκλογών οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό δύσκολες συνθήκες με άψογο τρόπο,  βοήθησε πάρα πολύ με τη συμμετοχή του αγαπητού φίλου Υφυπουργού, Θεόδωρου Λιβάνιου στη Διακομματική Επιτροπή και νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάνει επόμενα βήματα ως μια πολιτισμένη, ευρωπαϊκή  χώρα, με συνέχεια στο κράτος, με  συνέχεια στην ιστορία της.

Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η πολιτική βούληση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη κι εμένα προσωπικά, και είναι απόλυτη προτεραιότητα αυτή, είναι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις  το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Οι 13 νεοεκλεγμένοι Περιφερειάρχες και τα Περιφερειακά Συμβούλια και οι περίπου  330 Δήμαρχοι  και Δημοτικοί Σύμβουλοι και τα Κοινοτικά Συμβούλια, όλοι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης,  θα νιώσουν την αγάπη, το σεβασμό  και την έμπρακτη βοήθεια του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κυβέρνησης.

Είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, πολύ σύντομα, κατά πάσα πιθανότητα στο πρώτο νομοσχέδιο, στις 23 Ιουλίου,  η κυβέρνησή μας να κάνει τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις που χρειάζονται, προκειμένου  ν’ αντιμετωπισθούν προβλήματα που γεννά η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής με το οποίο διεξήχθησαν οι πρόσφατες αυτόδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να ενισχύσουμε την κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σεβόμενοι πάντοτε  τις συνταγματικές προβλέψεις.

Πολύ σημαντική προτεραιότητα επίσης σ’ αυτό  το Υπουργείο, είναι η προετοιμασία και η ψήφιση από τη Βουλή του νέου εκλογικού νόμου, προκειμένου ν’ αντικαταστήσουμε το νόμο της απλής αναλογικής, ο οποίος θεωρούμε ότι έχει πάρα πολλά προβλήματα. Κι ένα ισχυρό και βασικό χαρακτηριστικό του νέου εκλογικού νόμου που θα φέρει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα είναι ότι επιτέλους, ύστερα από τόσα χρόνια, θα κάνει πράξη τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο όπου βρίσκονται, οι Έλληνες του  εξωτερικού.

Γιατί σημασία σ’ αυτή τη ζωή  πάνω απ’ όλα  έχουν τ’ αποτελέσματα γιατί θεωρούμε ότι οι συμπατριώτες μας σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν απόλυτο δικαίωμα, το ίδιο που έχουμε όλοι εμείς που βρισκόμαστε εδώ, στην πατρίδα, να ψηφίζουν  χωρίς να ταλαιπωρούνται και χωρίς να μετακινούνται και αυτό θέλω να είναι ένα ισχυρό μήνυμα  προς τον Ελληνισμό σε ολόκληρη τον κόσμο.

Είμαστε αποφασισμένοι αυτό το καλοκαίρι να  δουλέψουμε πολύ σκληρά κα πολύ μεθοδικά, δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο, προφανώς οι εργαζόμενοι θα πάρετε κανονικά τις άδειές σας, δεν υπάρχει καμία συζήτηση γι’ αυτό, απλά να το κάνουμε λίγο οργανωμένα για να μπορέσουμε να δουλέψουμε όλοι καλά. Πιστεύω ότι το βρίσκετε σωστό κάτι τέτοιο να γίνει  μ’ έναν τρόπο συνεργατικό.

Οι αγαπητοί συνεργάτες με τους οποίους θα δουλέψω και τους οποίους υποδέχομαι με πολύ μεγάλη χαρά, ο Θεόδωρος Λιβάνιος, φίλος και συνεργάτης σε πολλές τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις που έχει δώσει η παράταξη, αλλά και πολύ γνωστός σας άνθρωπος γιατί έχει εργαστεί ξανά ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο και ως στέλεχος  αυτού του Υπουργείου και ο εξαίρετος φίλος, ο κ. Καράογλου  ο οποίος θα είναι επικεφαλής του Τμήματος του Υπουργείου που βρίσκεται στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία μας, στην αγαπημένη και όμορφη κούκλα του Βορρά, τη Θεσσαλονίκη, την οποία θα επισκεφθώ μαζί του Πέμπτη,  που θ’ αναλάβει τα καθήκοντά του ως ένδειξη  ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, του Πρωθυπουργού μας, εμένα προσωπικά, όλης της πολιτικής ηγεσίας για τη Μακεδονία η οποία θα αποτελέσει βασικό τμήμα του ενδιαφέροντος της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι κάτι το οποίο το οφείλουμε όλοι οι Έλληνες στη Μακεδονία μας.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την υποδοχή. Εύχομαι καλή δουλειά σε όλους και να ξέρετε ότι οι πόρτες του γραφείου μου θα είναι πάντοτε ανοιχτές. Θα μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας και της ειλικρίνειας, γιατί δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να πάμε μπροστά.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Θ. ΛΙΒΑΝΙΟΣ:

Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Γενικοί, δυο πράγματα μόνο θέλω να πω. Όπως είπε ο Υπουργός ο κ. Θεοδωρικάκος είναι πάρα πολύ σημαντικό το βάρος που θα δώσει η νέα κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια. Θεωρούμε ότι οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα πρέπει να ξεκινήσουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και είναι προφανές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συνεργασία της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, η οποία και οι άνθρωποι που την υπηρετούν, έχουν την καλύτερη γνώση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Βασικός μοχλός θα είναι η πάταξη της γραφειοκρατίας. Ξέρω πόσο βασανίζει και τους πολίτες και τους αιρετούς και τις υπηρεσίες. Για μένα είναι συγκινητικό που έρχομαι σε ένα χώρο τόσο οικείο. Βλέπω πάρα – πάρα πολύ γνωστά πρόσωπα. Πάρα πολλά γνωστά πρόσωπα. Βλέπω άτομα που είχαμε δουλέψει πάρα πολλές ώρες και πιστεύω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είτε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είτε το πάνω κομμάτι που έχει το ανθρώπινο δυναμικό, έχει το καλύτερο επίπεδο δημόσιων λειτουργών στην ελληνική δημόσια διοίκηση και το έχουνε αποδείξει πολλές φορές με αποκορύφωμα τις εκλογές.

Κλείνοντας δυο πράγματα: Θέλω να μιλήσω για δυο Γενικούς Γραμματείς, τον Κώστα Πουλάκη τον οποίο τον ευχαριστώ πάρα πολύ για τον τρόπο που διοργάνωσε τις εκλογές, και των ευρωεκλογών του Μαϊου, αλλά και τις εθνικές εκλογές του Ιούλιου. Ως εκπρόσωπος της Ν.Δ. στη Διακομματική είχαμε μια άριστη συνεργασία και τα όποια θέματα λυνόντουσαν άμεσα σε κλίμα εμπιστοσύνης.

Και για το δεύτερο. Θέλω να μιλήσω για το Δημήτρη Στεφάνου ο οποίος είχε περάσει από εδώ, δεν είναι πια μαζί μας, αλλά μου έμαθε πάρα πολλά πράγματα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειλικρινά έχω πολλές σκέψεις μαζί του σήμερα και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Αυτά ήθελα να πω. Σας ευχαριστώ.

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Όπως ήρθαν τα πράγματα, να πω και εγώ δυο λόγια τώρα. Θα τα πούμε τα πολλά την Πέμπτη στις 11:00, που έχουμε τελετή παράδοσης παραλαβής στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Εμείς έτσι το λέμε, έτσι το μάθαμε, έτσι θα συνεχίσουμε να το λέμε. Όπου βέβαια είχα τη χαρά για δυο χρόνια να υπηρετήσω ως Υπουργός Μακεδονίας Θράκης στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά 2012 – 2014.

Η Μακεδονία είναι στο επίκεντρο της πολιτικής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό θα αποδειχθεί και εμπράκτως. Την Πέμπτη στις 11.00, η ώρα που θα έχουμε την τελετή παράδοσης παραλαβής από την απερχόμενη Υφυπουργό την κυρία Χατζηγεωργίου, παρουσία και του Υπουργού του κ. Θεοδωρικάκου, θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε τη σκέψη μας για το τι μέλλει γενέσθαι εκεί.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ