Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ΟΗΕ: Καταδίκασε σε ισόβια τον Ράντοβαν Κάρατζιτς για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΟΗΕ: Καταδίκασε σε ισόβια τον Ράντοβαν Κάρατζιτς για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα

Σε ισόβια αύξησε τελικά χθες, το Εφετείο του ΟΗΕ την ποινή κάθειρξης 40 ετών που είχε πρωτοδίκως επιβληθεί στον Ράντοβαν Κάρατζιτς για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, με το σκεπτικό πως η αρχική ποινή που προέβλεπε φυλάκιση 40 ετών ήταν υπερβολικά επιεικής -μιας και το δικαστήριο έκρινε πως ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας προχώρησε εσκεμμένα στη γενοκτονία.

Με τον κατηγορούμενο να ακούει, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης «απαθής την ανάγνωση της ετυμηγορίας», αμέσως μετά ο δικαστής Βαγκν Γένσεν, σημείωνε ότι στην πρωτόδικη απόφασή τους οι δικαστές «είχαν υποτιμήσει την ακραία σοβαρότητα της ευθύνης του Κάρατζιτς στα χειρότερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν» στη διάρκεια της σύγκρουσης στη Βοσνία, ενώ υπογράμμισε ακολούθως «την έκταση» και τη «συστηματική ωμότητα» των εγκλημάτων αυτών.

Παρόλα αυτά, ο 73χρονος σήμερα Κάρατζιτς, που μετά την δίκη του σε πρώτο βαθμό, και την τότε καταδίκη σε βάρος του -την οποία χαρακτήριζε «θηριώδη»- ήταν χαρακτηριστικό πως τώρα φαινόταν σε τέτοιο βαθμό πεπεισμένος για την αθωότητά του, ώστε είχε ετοιμάσει τις βαλίτσες του, πιστεύοντας πως θα αναχωρήσει ως ελεύθερος άνθρωπος!

Την ώρα της εκδίκασης της υπόθεσης πίσω στη Σρεμπρένιτσα, οι χήρες παρακολούθησαν την μακρά ανάγνωση της δευτεροβάθμιας ετυμηγορίας για τον Κάρατζιτς από το μνημείο της γενοκτονίας, και σε απόσταση μερικών μέτρων από τους περίπου 8.000 τάφους των δικών τους ανθρώπων που εκτελέστηκαν στην πόλη το 1995. Ενώ όταν ανακοινώθηκε η ποινή των ισοβίων, άρχισαν να χειροκροτούν και να προσεύχονται.

Εντούτοις, η ετυμηγορία σε βάρος του κατηγορούμενου δεν μοιάζει πως είναι πιθανό να πείσει τους περισσότερους ορθόδοξους Σέρβους, οι οποίοι σήμερα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο των πολιτών της Βοσνίας. Άλλωστε ο Κάρατζιτς για πολλούς παραμένει «ήρωας», Ανάλογη άποψη έχει και ο εις εκ των τριών συμπροέδρων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ που δήλωσε πεπεισμένος πως ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων στη χώρα, ουδέποτε αποφάσισε να επιτεθεί σε αμάχους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ