Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Οι διοικητικοί δικαστές ζητούν προσλήψεις δικαστών λόγω προσφυγικού και αναδρομικά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι διοικητικοί δικαστές ζητούν προσλήψεις δικαστών λόγω προσφυγικού και αναδρομικά

Προσλήψεις δικαστικών λειτουργών αφενός εξαιτίας της ετήσιας αύξησης των απουσιών λόγω αδειών κύησης και κυρίως λόγω της αύξησης των ζητημάτων ασύλου που φτάνουν πλέον στα διοικητικά δικαστήρια εξαιτίας του προσφυγικού, ζητούν επισήμως από το Υπουργείο Δικαιοσύνης οι Διοικητικές Δικαστές.

Όπως αναφέρουν αφενός η αύξηση των οργανικών θέσεων επιβάλλεται καθώς με βάση τα στατιστικά στοιχεία που διαθέτει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, ειδικά για τα διοικητικά πρωτοδικεία, το ποσοστό δικαστικών λειτουργών που βρίσκονται σε άδεια κυήσεως ή ανατροφής τέκνου αγγίζει κάθε έτος το 9%].

Αφετέρου εξαιτίας της «επιβάρυνσης που συνεπάγονται για τα διοικητικά εφετεία οι αιτήσεις ακύρωσης κατά πράξεων των Ανεξάρτητων Επιτροπών Προσφυγών του άρθρου 4 του ν. 4375/2016, ο αριθμός των οποίων αναμένεται αυξημένος συνεπεία της έξαρσης του προσφυγικού ζητήματος και γ) της επιβάρυνσης που ήδη επιφέρει στα διοικητικά δικαστήρια η δικαστική αμφισβήτηση από κατηγορίες ασφαλισμένων πλειάδας διατάξεων του νέου Ασφαλιστικού».

Να τραβήξει το… «αυτί» στο δημόσιο

Οι δικαστές ζητούν επίσης από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να …τραβήξει το αυτί στο δημόσιο το οποίο ασκεί αναιρέσεις σε υποθέσεις που έχουν λυθεί ήδη με νομολογίες του ΣτΕ με αποτέλεσμα χαμένες εργατοώρες αλλά και χρήματα για υποθέσεις ήδη χαμένες:

«Ενθάρρυνση των δικαστικών υπηρεσιών του Κράτους, με ενέργειες των αρμοδίων Υπουργών (ιδίως του Υπουργού Οικονομικών), ώστε να μην ασκούν ένδικα μέσα σε υποθέσεις πολιτών εκεί όπου το κύριο νομικό ζήτημα έχει επιλυθεί με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, του ΑΕΔ ή του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος. Το ίδιο ισχύει και για τις δικαστικές υπηρεσίες των ΟΤΑ και λοιπών ν.π.δ.δ».

Όχι άλλες περικοπές, δώσετε αναδρομικά

Οι διοικητικοί δικαστές ζητούν να μην υπάρξουν άλλες μειώσεις αναφέροντας πως «η Ένωσή μας, όπως, άλλωστε, έχει αποτυπωθεί σε ψηφίσματα γενικών της συνελεύσεων, δεν διαπραγματεύεται περαιτέρω μεταβολή επί το δυσμενέστερο του συνταγματικού μισθολογίου των δικαστικών λειτουργών», αλλά παράλληλα ζητούν πίσω και αναδρομικά:

«Α)Να επισπευστεί η έκδοση των σχετικών πράξεων χορήγησης μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών των δικαστικών λειτουργών, οι οποίες, σύμφωνα με την ως άνω απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος, θα πρέπει να προσδιορίζονται με συνυπολογισμό ως ωφέλιμου χρόνου του χρονικού διαστήματος από 1/1/2017 έως 31/12/2018. Η έκδοση των πράξεων αυτών έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της Ένωσής μας, αλλά και άλλων δικαστικών ενώσεων, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι δικαιούνται μισθολογικής προαγωγής και ωρίμανσης δεν έχουν ακόμη αναπροσαρμοστεί.

β) Να υπολογιστούν άμεσα και να ρυθμιστεί η καταβολή στους δικαιούχους αναδρομικών ποσών μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών, χρονικού διαστήματος από 1/1/2017 έως 31/12/2018, προκειμένου, άλλωστε, να αποφευχθεί η άσκηση αγωγών από τη συντριπτική πλειοψηφία των θιγόμενων δικαστικών λειτουργών».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ