Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Οι οικονομικοί “ράμπο” φορολόγησαν -άκουσον, άκουσον!- μαθητές του δημοτικού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι οικονομικοί “ράμπο” φορολόγησαν -άκουσον, άκουσον!- μαθητές του δημοτικού

Απίστευτο κι όμως… ελληνικό! Η Εφορία επέβαλε πρόστιμο και  «λουκέτο» σε σχολικό συνεταιρισμό στην Ολυνθο Χαλκιδικής. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, οι… τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών επέβαλαν τέλος επιτηδεύματος που ανέρχεται σε 800 ευρώ για εισπράξεις που είχαν τα παιδιά από τον συνεταιρισμό τους, οι οποίες ξεπερνούσαν κατά λίγο τα εκατό ευρώ.

Η Εφορία θεώρησε ότι ο σχολικός συνεταιρισμός είναι κανονικός «συνεταιρισμός»» και αποφάσισε την επιβολή φόρου στους μαθητές δημοτικού σχολείου.

Η δράση του… συνεταιρισμού

Ο σχολικός συνεταιρισμός του δημοτικού σχολείου Ολύνθου Χαλκιδικής ιδρύθηκε πριν από περίπου έναν χρόνο και μέχρι σήμερα είχε επιδείξει πλούσια δράση. Εκτός από τα μπαζάρ και τις εκδηλώσεις που διοργάνωναν τα παιδιά σε συνεργασία με τους δασκάλους τους, είχαν καταστατικό και πραγματοποιούσαν συνελεύσεις.

Έκαναν ακριβώς όλα όσα όριζε η κείμενη νομοθεσία για τους σχολικούς συνεταιρισμούς: Διέθεταν πρόεδρο, αντιπρόεδρο, ταμία, γραμματέα και μέλη. Σκοπός της δημιουργίας του συνεταιρισμού με την ονομασία «Το Περιβόλι» ήταν να μάθουν τα παιδιά βασικούς κανόνες επιχειρηματικότητας.

Για να είναι μάλιστα… σύννομα, επειδή ο ταμίας είχε στα χέρια του περισσότερα από 100 ευρώ (30.000 δραχμές ορίζει ο νόμος του υπουργείου Παιδείας), αποφάσισαν να καταθέσουν το ποσό στην τράπεζα. Για τον σκοπό αυτό άνοιξαν στο όνομα του συνεταιρισμού τραπεζικό λογαριασμό.

«Δεν είμαστε έμποροι!»

Και εκεί άρχισε το πρόβλημα: Η Εφορία θεώρησε ότι ο εν λόγω συνεταιρισμός των μικρών μαθητών του δημοτικού σχολείου είναι κανονικός συνεταιρισμός, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να βεβαιώσει τέλος επιτηδεύματος ύψους 800 ευρώ, το οποίο εμφανίστηκε στη φορολογική δήλωση του συνεταιρισμού που υπέβαλαν οι μαθητές για το 2017.

«Δεν είμαστε έμποροι! Δεν είμαστε εμπορική επιχείρηση! Είμαστε Σχολικός Συνεταιρισμός που προωθούμε τη σχολική καινοτομία και επιχειρηματικότητα, η οποία σε όλα τα δυτικά κράτη επιδοτείται δυστυχώς στη χώρα μας φορολογείται» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σχολείο. «Το νομικό πλαίσιο του ΥΠΠΕΘ έρχεται σε αντίθεση με του υπουργείου Οικονομικών, διότι δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για τους Σχολικούς Συνεταιρισμούς» συνεχίζει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία» Β. Ελλάδος στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης πως γονείς και δάσκαλοι του σχολείου παρακάλεσαν για νομοθετική παρέμβαση με αναδρομική ισχύ, ωστόσο οι παρακλήσεις τους δεν εισακούστηκαν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ