Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Οι Φιλιππίνες επιστρέφουν τόνους σκουπιδιών στον Καναδά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι Φιλιππίνες επιστρέφουν τόνους σκουπιδιών στον Καναδά

Η Μανίλα έστειλε στον Καναδά τόνους απορριμμάτων, που είχε δεχθεί πριν από πολλά χρόνια και τα οποία ήταν στο επίκεντρο σφοδρής διμερούς αντιπαράθεσης, έπειτα από μια μακρά εκστρατεία που είχε στόχο να πείσει τη χώρα της Βόρειας Αμερικής να πάρει πίσω τα απορρίμματα αυτά που βρίσκονται σε διαδικασία αποσύνθεσης. Ο Φιλιππινέζος πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα την άμεση αναχώρηση του φορτηγού πλοίου στο οποίο αυτά βρίσκονται.

Σήμερα το ιδιωτικό πλοίο που ναύλωσε η κυβέρνηση των Φιλιππίνων, αναχώρησε από το λιμάνι Σούμπικ Μπέι για το Βανκούβερ με 69 εμπορευματοκιβώτια χωρητικότητας 20 τόνων και θα χρειαστεί περισσότερες από 20 ημέρες για να φτάσει στον Καναδά.

Από το 2013 ως το 2014 περισσότερα από 100 εμπορευματοκιβώτια από τον Καναδά γεμάτα απορρίμματα (οικιακά σκουπίδια, πλαστικά μπουκάλια και σακούλες, εφημερίδες και χρησιμοποιημένες πάνες ενηλίκων) μεταφέρθηκαν στις Φιλιππίνες αφού χαρακτηρίστηκαν ψευδώς πλαστικά απορρίμματα.

Απέσυρε τους πρόξενους

Ο Καναδάς επέμεινε ότι η μεταφορά των απορριμμάτων στις Φιλιππίνες δεν ήταν απόφαση της κυβέρνησης, αλλά μια ιδιωτική συναλλαγή.

Οι Φιλιππίνες έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την Οτάβα να δεχθεί πίσω τα απορρίμματα, με τον Καναδά να δεσμεύεται μεν να τα πάρει, χωρίς όμως να τηρεί τη διορία που έθεσε η Μανίλα, ως τις 15 Μαΐου. Σε απάντηση οι Φιλιππίνες ανακάλεσαν τον πρεσβευτή τους στην Οτάβα και τους γενικούς τους πρόξενους.

Η ένταση οξύνθηκε περαιτέρω όταν ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε, ο Σαλβαδόρ Πανέλο, απείλησε ότι η χώρα θα στείλει αμέσως πίσω το φορτίο με τα απορρίμματα και θα το πετάξει στα καναδικά χωρικά ύδατα.

Ωστόσο σήμερα ο Φιλιππινέζος υπουργός Εξωτερικών Τεοντόρο Λόκσιν Τζούνιορ δήλωσε ότι η επιστροφή των απορριμμάτων «είναι το τέλος του ζητήματος». Από την πλευρά τους ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος χαιρέτισαν την κίνηση της Μανίλας ως «ένα ισχυρό μήνυμα» στη διεθνή κοινότητα ότι οι Φιλιππίνες δεν είναι «ο παγκόσμιος κάδος απορριμμάτων».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ