Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο για τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ολοκληρώθηκε το Διεθνές Συνέδριο για τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Συνέδριο για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που διοργάνωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και με τη συνδρομή της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς και τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μ. Καλογήρου.

Στο συνέδριο συμμετείχαν  μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Γενικοί και Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς από την Ευρώπη, εισαγγελικοί λειτουργοί τρίτων χωρών, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος  της Eurojust, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και Έλληνες εισαγγελείς, ανώτατοι δικαστικοί και εκπρόσωποι ελεγκτικών σωμάτων.

Στην εναρκτήρια ομιλία της η Γενική Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κα. Αναστασία Ξεπαπαδέα εξέθεσε το πλέγμα των διαδικασιών και των εμπλεκόμενων φορέων για τη θωράκιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων, μίλησε για τη στενή συνεργασία της ΓΕΓΚΑΔ ως Ελληνική Υπηρεσία  AFCOS με την OLAF  και εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αφού: «Ο θεσμός της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας έρχεται να υπερβεί προσκόμματα που σχετίζονται με γλωσσικά ζητήματα, δυσχέρειες δικαιοδοσίας, καθυστερήσεις δικαστικής συνδρομής ή  άλλου περιεχομένου».

Κλείνοντας εξήρε τη σημασία της συνεργασίας στην αποτελεσματικότητα της διαδικασίας διερεύνησης των υποθέσεων διαφθοράς και απάτης, την απόδοση ευθυνών και  τον καταλογισμό και τόνισε την ανάγκη βελτίωσης των μηχανισμών για την ανάκτηση των ποσών από τους υπαίτιους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ