Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Ομοβροντία αγωγών κατά της VW για το Dieselgate!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ομοβροντία αγωγών κατά της VW για το Dieselgate!

Την πρώτη στα χρονικά της γερμανικής Δικαιοσύνης συλλογική αγωγή κατά της Volkswagen με αφορμή το Dieselgate κατέθεσε η κεντρική Ομοσπονδία Συνδέσμων Προστασίας Καταναλωτών, ζητώντας να αποζημιωθούν οι οδηγοί πετρελαιοκίνητων.

«Η VW εξαπάτησε και χρωστά αποζημιώσεις στους καταναλωτές που υπέστησαν ζημίες» τόνισε ο Κλάους Μίλερ, πρόεδρος του συνδέσμου, ενημερώνοντας πως απέστειλε από νωρίς το πρωί της Πέμπτης τη 240 σελίδων αγωγή στο εφετείο του Μπράουνσβαϊγκ.

Η συλλογική αγωγή είναι μια καινοτομία για τα δεδομένα των γερμανικών ένδικων μέσων, καθώς δίνει τη δυνατότητα σε συλλογικότητες να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημιώσεις για τα μέλη τους χωρίς καθένα ατομικά να χρειάζεται να συμμετάσχει στην εκδίκαση της αγωγής και άρα χωρίς το αντίστοιχο οικονομικό ρίσκο και κόστος.

Η αγωγή κατά της Volkswagen θεωρείται ως εκ τούτου κατά κάποιον τρόπο πιλοτική, αφού δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο έως σήμερα. Στόχος του συνδέσμου καταναλωτών είναι η καταβολή αποζημιώσεων στους κατόχους ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων που βλάπτονται από την υποχρεωτική απόσυρση των οχημάτων τους λόγω της παραποίησης του συστήματος μέτρησης των ρύπων. Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά υπολογίζονται σε 2.500.000 οχήματα.

«Απώτερος στόχος είναι η επιστροφή ολόκληρου του τιμήματος αγοράς» τόνισε ο Μίλερ και πρόσθεσε πως οι δικηγόροι του συνδέσμου υπολογίζουν ότι την υπογραφή τους στην αγωγή θα βάλουν πολλές χιλιάδες μεμονωμένοι καταναλωτές που δεν έχουν προσφύγει ατομικά κατά της VW. Για την ιστορία, αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το σκάνδαλο ξέσπασε τον Σεπτέμβριο του 2015, όταν η ίδια η VW αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι τοποθετούσε λογισμικό που αλλοίωνε τις εκπομπές ρύπων ώστε αυτοί να φαίνονται χαμηλότεροι απ’ ό,τι είναι κατά τη διάρκεια των εργοστασιακών ελέγχων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ