Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ο έλεγχος και η διαφάνεια μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο έλεγχος και η διαφάνεια μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη.

Η κακοδιοίκηση αλλά και η διαφθορά τέθηκαν στο «μικροσκόπιο» του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας, με τίτλο «Wings to Fly», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη θεσμική υποστήριξη του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

«Ο παραδοσιακός ελεγκτής έχει ήδη ξεπεραστεί, καθώς πλέον αυτός θα  πρέπει να εμπνεύσει, να πείσει, να παρακινήσει σε δράση τους ανθρώπους των ελεγχόμενων λειτουργιών», είπε ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου,  η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας Βέρρα Μαρμαλίδου.

Τρόποι αντιμετώπισης της διαφθοράς

Εμπειρογνώμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανέπτυξαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τρόπους αντιμετώπισης της διαφθοράς μέσα από την πρόληψη και τον έλεγχο, τονίζοντας πως η οικοδόμηση της διαφάνειας και της εμπιστοσύνης αποτελούν μοχλούς ανάπτυξης και συμβάλουν στην αποτελεσματική λειτουργία των φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Περισσότερος αναγκαίος από ποτέ, όμως καθίσταται ο έλεγχος και στα θέματα του περιβάλλοντος. «Πώς χτίστηκε ο Παρνασσός, ακόμα και εκτάσεις του αρχαιολογικού χώρου του Δελφικού Τοπίου, πώς άλλαξαν χρήση εκτάσεις που είχαν κηρυχθεί αναδασωτέες μετά από πυρκαγιές;», αναρωτήθηκε ο  Δημοσθένης Κασσαβέτης, Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), καθηγητής Νομικής ΔΠΘ, αναδεικνύοντας την αναγκαιότητα κοινής δράσης δημόσιας διοίκησης και κοινωνίας των πολιτών για τον περιορισμό των επιπτώσεων περιβαλλοντικών καταστροφών.

Ορθή δημοσιονομική διαχείριση

Ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Κωνσταντίνος Κωστόπουλος  παρουσίασε τους πυλώνες ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης, μεταφέροντας διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και προσδιόρισε τις παραμέτρους που επηρεάζουν την αποτελεσματική λειτουργία των δικλείδων ασφαλείας που λειτουργούν στο σύστημα εσωτερικού ελέγχου των δημοσίων οργανισμών.

 «Η εμπιστοσύνη δεν είναι μια απροσδιόριστη αξία ηθικής τάξεως, αλλά μια κρίσιμη παράμετρος που συνδέεται με την καθημερινή λειτουργία ενός οργανισμού, ακόμα και με τη θέση και την παρουσία μιας χώρας στη διεθνή σκηνή. Και ενώ η εδραίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο Δημόσιο θέλει χρόνο, μπορεί ωστόσο να χαθεί πολύ εύκολα.   Η εδραίωσή της όμως μπορεί να βοηθήσει τις κυβερνήσεις στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος επιβολής των νόμων», τόνισε ο Γιάννης Σελίμης, επιθεωρητής – ελεγκτής και  συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας του ΣΕΕΔΔ .

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, βουλευτής και Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της Ν.Δ., προσδιόρισε την πολυνομία και την κακονομία ως παράγοντες που πλήττουν σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δε χαρίζεται, κερδίζεται» ενώ τάχτηκε υπέρ της ανεξαρτησίας του εσωτερικού ελέγχου σε σχέση με το όργανο στο οποίο υπάγεται.

Ελλειμματική κουλτούρα ελέγχου

Ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, βουλευτής και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής πολιτικής και Ενημέρωσης του Κινήματος Αλλαγής, έκανε λόγο για ελλειμματική κουλτούρα ελέγχου, για τη δύναμη της αδράνειας και τη μη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που καθιστά τη διοίκηση αργή και αναποτελεσματική.

Βραβεύτηκε η 359η Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, βραβεύτηκε η 359η Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας για το έργο της, με την απονομή τιμητικής πλακέτας από την Πρόεδρο του Ινστιτούτου και παρουσιάστηκε από ιπτάμενους, με τη χρήση εντυπωσιακών βιντεοσκοπημένων στιγμιότυπων, η αποστολή και το έργο τους στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, τα μέσα που χρησιμοποιούν και η επιχειρησιακή αξιοποίησή τους, η αξιολόγηση και διαχείριση της επικινδυνότητας, καθώς και οι παράγοντες που συντελούν στην ασφάλεια κάθε αποστολής.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ