Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ο ΟΗΕ «τράβηξε το αυτί» της Γαλλίας για την ισλαμική μαντίλα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο ΟΗΕ «τράβηξε το αυτί» της Γαλλίας για την ισλαμική μαντίλα

Η Γαλλία δεν έχει καταφέρει να πείσει τα Ηνωμένα Έθνη ότι η απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας που καλύπτει πλήρως το πρόσωπο είναι απαραίτητη για την αρμονική κοινωνική συνύπαρξη.

Η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έκρινε πως ο σχετικός νόμος του 2010 παραβιάζει το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του 1966 και κάλεσε το Παρίσι να επανεξετάσει το θεσμικό πλαίσιο και να επανέλθει εντός 180 ημερών. Οι αποφάσεις της επιτροπής δεν είναι δεσμευτικές, όμως η Γαλλία καλείται να τις εφαρμόσει «καλή τη πίστει».

«Εντοπίσαμε ότι παραβιάζονται δύο άρθρα του Διεθνούς Συμφώνου. Το άρθρο 18, που εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία θρησκευτικής έκφρασης, καθώς και το άρθρο 26 που απαγορεύει τις διακρίσεις», δήλωσε η Ίλζε Μπραντς – Κέρις, μέλος του OHCHR.

Η Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συνεδρίασε μετά από αίτημα δύο γυναικών που έχουν καταδικαστεί από τη γαλλική δικαιοσύνη επειδή φορούσαν νικάμπ. Τα μέλη της ζητούν από το Παρίσι να τις αποζημιώσει. Σύμφωνα με το Euronews νόμο για την απαγόρευση της μαντίλας έχουν ψηφίσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ