Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος και οι δικαστικές εκκρεμότητες λόγω ΠΑΣΟΚ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος και οι δικαστικές εκκρεμότητες λόγω ΠΑΣΟΚ

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Από το 1974 έμεινε πιστός στο κόμμα το οποίο εκπροσώπησε από διάφορες θέσεις: πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΤΕ (ΟΜΕ-ΟΤΕ), οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, βουλευτής Αρκαδίας, υφυπουργός, γενικός γραμματέας υπουργείων και διοικητής κρατικών οργανισμών.

Από το 2010 μέχρι τις 29 Ιουνίου 2015 υπηρέτησε και ως διοικητής του ΙΚΑ. Εξ αυτών των θέσεων όμως που έλαβε όντας στο ΠΑΣΟΚ άνοιξαν εις βάρος του ουκ ολίγα μέτωπα στη δικαιοσύνη.

Οι δικαστικές εκκρεμότητες

Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος κατηγορήθηκε το 2014 ότι ως διοικητής του ΙΚΑ ήρε την κατάσχεση λογαριασμών επιχειρηματία με σούπερ- μάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος είχε οφειλές 18 εκατ. στο Ίδρυμα.

Του ασκήθηκε δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Ο ίδιος στις εξηγήσεις που έδωσε τότε είχε πει ότι ζήτησε την προσωρινή άρση της κατάσχεσης για να τακτοποιήσει η εταιρεία ληξιπρόθεσμες οφειλές της και κυρίως οφειλές προς το προσωπικό και να κάνει ρύθμιση με απώτερο στόχο να μην κλείσει η εταιρεία και χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Υποστήριξε δε πως οι ενέργειές του προβλέπονταν νομικά.

Οι ισχυρισμοί του δεν έγιναν δεκτοί και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας το οποίο τον έκρινε τελικά ομόφωνα αθώο τον Σεπτέμβριο του 2016. Ένα μήνα μετά την αθώωσή του όμως του ασκείται νέα δίωξη για απιστία και απάτη.

Η απιστία συνίστατο στην κακοδιαχείριση των 15 εκατ. ευρώ, που φαίνεται να υπήρχαν σε μετρητά στο χρηματοκιβώτιο του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2007-2009, περίοδο που ήταν υπεύθυνος για τα οικονομικά του κινήματος.

Με εγγύηση τη μελλοντική κρατική επιχορήγηση

Το αδίκημα της απάτης αφορούσε στη σύναψη δανείου ύψους 5 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Αττικής το 2010, με εγγύηση τη μελλοντική κρατική επιχορήγηση, υποσχόμενος ότι δεν έχει δοθεί άλλου, ενώ στην πραγματικότητα είχε ήδη εκχωρηθεί σε άλλες τρεις τράπεζες για δάνεια που υπερκάλυπταν το ποσό της επιχορήγησης.

Και αυτή η υπόθεση έφτασε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Η δίκη προσδιορίστηκε για τον Απρίλιο του 2019. Μετά από δύο διακοπές αναβλήθηκε πριν λίγες ημέρες για τον Φεβρουάριο του 2020. Μετά το θάνατό του βέβαια το δικαστήριο θα παύσει την ποινική δίωξη εις βάρος του και το ίδιο θα γίνει και για την κατηγορία που του αποδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο τόσο στον ίδιο όσο και σε άλλα πρόσωπα που υπήρξαν υπεύθυνοι οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τις δανειοδοτήσεις των δύο κομμάτων την περίοδο 2000-2011.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ