Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πέθανε ο λιμενικός που διέσωσε χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πέθανε ο λιμενικός που διέσωσε χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή την Τρίτη σε ηλικία 44 ετών από ανακοπή,ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Κυριάκος Παπαδόπουλος. Ο Παπαδόπουλος ήταν κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 στη Μυτιλήνη με το οποίο προσέφερε αθόρυβα και ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης του Προσφυγικού.

Τον δύσκολο χειμώνα για το μεταναστευτικό, δηλαδή την χρονιά 2015-2016, διέσωσε χιλιάδες ανθρώπους μεταξύ της Λέσβου και των μικρασιατικών παραλίων. Ήταν γέννημα-θρέμμα προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας. Μεγάλωσε από εργάτες γονείς στη Μυτιλήνη και αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών. Αρχικά ναυτολογήθηκε σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού και από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα. Ο Παπαδόπουλος ήταν παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών.

Όταν είχε επισκεφτεί το νησί ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρώην αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ο δεύτερος τον είχε ρωτήσει πόσους ανθρώπους διέσωσε. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας αξιωματικός. Ο καγκελάριος, που δεν είχε άκουσε καλά την απάντηση, του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές. «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν. Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ διεκδίκησε και το χρυσό αγαλματίδιο των Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ «4.1 miles» στο οποίο εμφανίστηκε.

Είχε ερωτηθεί τότε από το ΑΠΕ – ΜΠΕ για το πώς ένιωθε στο κόκκινο χαλί των βραβείων. «Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία που ας μη ξεχνάμε πως ακόμα διαδραματίζεται στην Ελλάδα μας», είχε πει. Για τις στιγμές που έζησε στη θάλασσα και το πόσο των σημάδεψαν ο Παπαδόπουλος δεν μιλούσε. Σε μια συνέντευξη του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, όταν ρωτήθηκε πως νιώθει, απάντησε μόνο: «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε».

Πηγή: www.protagon.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ