Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Τι σώθηκε και τι καταστράφηκε μετά τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων (BINTEO)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι σώθηκε και τι καταστράφηκε μετά τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων (BINTEO)

Μετά τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων έρχεται ο απολογισμός της καταστροφής. Το βράδυ της Δευτέρας όλοι παρακολουθούσαμε συγκλονισμένοι μια ιστορία 8 αιώνων να τυλίγεται στις φλόγες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την κατάσβεση της φωτιάς, ενώ σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση το πρωί της Τρίτης έσβησαν και οι τελευταίες εστίες φωτιάς.

Στον εμβληματικό ναό του Παρισιού, φυλάσσονται έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας, μουσικά όργανα, αγάλματα, θρησκευτικά κειμήλια – από ένα τεράστιο εκκλησιαστικό όργανο με 8.000 σωλήνες έως την υπέροχη πύλη με τον τεράστιο ρόδακα, τα περίφημα γλυπτά, τα βιτρό και τα πανύψηλα κωδωνοστάσια.

Κι ενώ όλα αυτά κατάφεραν να κρατηθούν σχεδόν αναλλοίωτα στον χρόνο, σε άλλες φυσικές καταστροφές, σε πολέμους, μια φωτιά ήρθε να καταστρέψει το εμβληματικό σύμβολο του Παρισιού, ένα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Τι σώθηκε και τι καταστράφηκε μετά τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων;

Τι σώθηκε

Ο ακάνθινος στέφανος του Χριστού

Ένα από τα πιο σημαντικά και ανεκτίμητης αξίας κειμήλια της Παναγίας των Παρισίων που ευτυχώς ήταν ανάμεσα σε αυτά που σώθηκαν. Θεωρείται πως προέρχεται από τον σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς. Με καταγωγή από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, δόθηκε αρχικά στον Λουδοβίκο Θ’ το 1238 και μεταφέρθηκε στη συνέχεια στη Notre Dame.

Ο χιτώνας του Λουδοβίκου

Ένα λινό ένδυμα που θεωρείται πως άνηκε στον Λουδοβίκο Θ’ της Γαλλίας, τον μοναδικό Γάλλο βασιλιά που έγινε άγιος. Πέθανε κατά τη διάρκεια της 8ης σταυροφορία, το 1270 και αγιοποιήθηκε το 1297.

Τα δύο κωδωνοστάσια

Τα δύο κωδωνοστάσια χτίστηκαν μεταξύ 1220 και 1240. Το ένα από αυτά είχε ανακατασκευαστεί τον 19ο αιώνα και κοσμείται από χάλκινα αγάλματα των δώδεκα Αποστόλων, μαζί με τα ζώα που τους συμβολίζουν.

Μεταξύ των θησαυρών που διεσώθησαν από την πυρκαγιά είναι επίσης ο βόρειος ρόδακας, που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.

Τι καταστράφηκε;

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε μέχρι στιγμής, καταστράφηκαν οι ρόδακες στα νότια και τα δυτικά του ναού.

Παράλληλα, αγνοείται η τύχη του εκκλησιαστικού οργάνου με τους 8.000 σωλήνες που λειτουργούν καθένας σαν φλάουτο και το ύψος τους κυμαίνεται από τα 10 μέτρα έως έναν πόντο.

Αυτό που επίσης, καταστράφηκε είναι ο πυργίσκος. Ο πυργίσκος περιείχε τρία κειμήλια: ένα μικρό κομμάτι του αγκάθινου στεφανιού που φορούσε ο Ιησούς Χριστός και κειμήλια των προστατών Αγίων του Παρισιού, Ντενί και Ζενεβιέβ.

Εισαγγελέας Παρισιού: Σε ατύχημα οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα η πυρκαγιά

Στην εκτίμηση που είχαν από την πρώτη στιγμή επιμένουν οι γαλλικές αρχές. Η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων, που κατέστρεψε ολοκληρωτικά τη στέγη του καθεδρικού ναού και προκάλεσε την κατάρρευση του ιστορικού βέλους, δεν ήταν εμπρησμός αλλά ατύχημα.

Αυτό υποστήριξε το πρωί της Τρίτης (16.04.2019) ο εισαγγελέας του Παρισιού, Remy Heitz. Από τις μέχρι στιγμής έρευνες δεν έχουν προκύψει ενδείξεις πως η φωτιά που «πλήγωσε» την Παναγία των Παρισίων είναι εμπρησμός. «Η θεωρία μας είναι πως πρόκειται για ατύχημα» είπε ο εισαγγελέας του Παρισιού, σημειώνοντας πως 50 άνθρωποι συμμετέχουν στη μακρά και περίπλοκη έρευνα για τα αίτια της φωτιάς.

Οι αρχές έχουν ήδη πάρει καταθέσεις από τους εργάτες που δούλευαν στην ανακοίνωση του ναού μετέδωσε το BFMTV. Σύμφωνα με το γαλλικό κανάλι, οι εισαγγελείς εντόπισαν συγκεκριμένα τους εργάτες που έκαναν τις εργασίες συντήρησης στο βέλος της Notre Dame και ήδη έχουν πάρει τις καταθέσεις τους.

Πηγή: ipop.gr

Πηγή βίντεο: euronews.com

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ