Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Παρέμβαση Κικίλια για τήρηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στα Νοσοκομεία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παρέμβαση Κικίλια για τήρηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στα Νοσοκομεία

Οι απαράδεκτες εικόνες με τα χαρτόκουτα με τους ιατρικούς φακέλους, που αποτελούν μόνιμο σκηνικό στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας που αποκάλυψε η ΠΟΕΔΗΝ ή στον Ευαγγελισμό κινητοποίησαν το Υπουργείο Υγείας μια και αυτή η κατάσταση είναι ευθεία παράβαση του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Με αφορμή τις εικόνες που δημοσίευσε το protothema, πηγές του υπουργείου Υγείας ανέφεραν πως ενδεικτικό της προτεραιότητας που δίδεται σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα είναι πως ενσωματώθηκε ήδη η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, η οποία δεν είχε υιοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι ισχύει στην Ε.Ε από τον Μάιο του 2018.

Επιπλέον, και προκειμένου να αξιολογηθεί η ετοιμότητα των νοσοκομείων της χώρας στις απαιτήσεις της εφαρμογής του νέου νομικού πλαισίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης έχουν προβεί στοχευμένα σε τρεις ενέργειες:

  • -Έχουν ήδη ζητήσει ενημέρωση από τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) βάσει συγκεκριμένου ερωτηματολογίου. Η ενημέρωση αυτή επικεντρώνεται στον βαθμό συμμόρφωσης των νοσοκομείων ευθύνης τους στις απαιτήσεις του Ευρωπαϊκού Κανονισμού.
  • -Αξιολογούνται οι ενέργειες που έχουν ακολουθηθεί ως προς το σκέλος της συμμόρφωσης. Ο βαθμός συμμόρφωσης αξιολογείται βάσει των σχετιζόμενων με τις απαιτήσεις του νέου Κανονισμού, πολιτικών και διαδικασιών που τυχόν έχουν ήδη εφαρμοστεί.
  • -Εκπονείται πλάνο διορθωτικών ενεργειών όπου και αν αυτές απαιτούνται και παρακολούθηση εφαρμογής αυτών.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ