Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πλεονασματικός (με 22,3 εκατ. ευρώ) ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πλεονασματικός (με 22,3 εκατ. ευρώ) ο προϋπολογισμός του Δήμου Αθηναίων

Για όγδοη συνεχή οικονομική χρήση, ο Δήμος Αθηναίων έκλεισε με πλεόνασμα. Σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο απολογισμός-ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσεως του 2018, που έκλεισαν με πλεόνασμα 22,3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Μπρούλιας, και η αντιδήμαρχος οικονομικών, Εύα Κοντοσταθάτου, από 289 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2010 οι οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου, αυτές μειώθηκαν στα 110 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, ο τραπεζικός δανεισμός περιορίστηκε από 219,18 εκατ. ευρώ σε 97,69 εκατ. ευρώ, οι βραχυχρόνιες απαιτήσεις του Δήμου ανέρχονται σε 180 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις του σε 30 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως είπε ο δήμαρχος, η οικονομική εξυγίανση και ανάπτυξη του δήμου έγινε «την ώρα που κάθε κρατική δομή κατέρρεε». Εν μέσω της κρίσης, πρόσθεσε, ο Δήμος Αθηναίων ανανέωσε τις υποδομές του, στήριξε 30 χιλιάδες πολίτες, που έβγαιναν στο περιθώριο, αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση, εξασφάλισε 145 εκατ. ευρώ σε κονδύλια για 45 έργα, ενώ παράλληλα μείωσε τα δημοτικά τέλη κατά 6,5% στα νοικοκυριά -και έως και 20% κ.ά. «Αφήνουμε ένα δήμο με ταμειακά πλεονάσματα, με χρήματα στο ταμείο του δήμου που ξεπερνούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ», είπε.

Ακόμη, υπογραμμίστηκε ότι, σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση του οίκου Moody’s, η πιστοληπτική ικανότητα του Δήμου Αθηναίων, σε σχέση με τα έσοδά του, βαθμολογείται με «άριστα», σχετικά με την «οικονομική ευρωστία», την «οικονομική σταθερότητα», το «πλεόνασμα» και το «μέγεθος του δανεισμού» του. Σε περίπου 250 πόλεις σε όλο τον κόσμο, μόνο σε 15 έχει προσδώσει αυτή την προοπτική.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ