Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΣ: Οι προσλήψεις που θα εξαιρεθούν από την αναστολή λόγω Εκλογών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πολυνομοσχέδιο ΥΠΕΣ: Οι προσλήψεις που θα εξαιρεθούν από την αναστολή λόγω Εκλογών

Μεγάλη συζήτηση γίνεται τον τελευταίο καιρό σχετικά με τον χρόνο δημοσίευσης των οριστικών αποτελεσμάτων της προκήρυξης 3Κ/2018 του Α.Σ.Ε.Π.

Ειδικότερα, πολλοί από τους υποψηφίους που έλαβαν μέρος στην συγκεκριμένη προκήρυξη ρωτούν το epoli.gr αν το γεγονός ότι μπαίνουμε στην “τελική ευθεία” για τη διενέργεια των αυτοδιοικητικών εκλογών, πρόκειται να επηρεάσει την ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων της συγκεκριμένης προκήρυξης, με δεδομένο ότι, ως γνωστό προ των εκλογών προβλέπεται η αναστολή προσλήψεων στον δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του epoli.gr επίκειται άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία που θα ξεκαθαρίσει το θέμα, στο προς κατάθεση “πολυνομοσχέδιο” του Υπ. Εσωτερικών.

Προεκλογική αναστολή

Συγκεκριμένα, όπως έχουμε πληροφορηθεί αναμένεται, άμεσα, η κατάθεση από την Κυβέρνηση τροπολογίας, με την οποία θα εξαιρούνται από την προεκλογική αναστολή προσλήψεων οι επιτυχόντες της συγκεκριμένης προκήρυξης.

Το σκεπτικό πίσω από αυτή την εξαίρεση σχετίζεται με το ότι, η διαδικασία της προκήρυξης θέσεων για τις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α. μέσω της προκήρυξης 3Κ/2018 έχει ξεκινήσει ήδη από το καλοκαίρι του 2017 με τη δημοσίευση τότε, του ά. 24 του ν. 4479/2017.

Η καθυστέρηση που έχει παρατηρηθεί στην ολοκλήρωση της διαδικασίας οφείλεται στην αδυναμία του Α.Σ.Ε.Π. να επεξεργαστεί τον τεράστιο όγκο των αιτήσεων που έχει υποβληθεί από υποψηφίους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όμως, η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να υπάρξει άλλη διαδικαστική καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας και γι’ αυτό αναμένεται να προβλέψει νομοθετικά την εξαίρεση των συγκεκριμένων προσλήψεων από την γενική απαγόρευση λόγω των εκλογών.

Επιπλέον, όμως, όπως μαθαίνουμε μέχρι σήμερα, πιθανότατα, ανάλογη νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να ληφθεί και για κάποιες άλλες κατηγορίες επειγουσών προσλήψεων, προκειμένου να μην δυσχερανθεί το έργο των Ο.Τ.Α. λόγω των εκλογών.

Ειδικότερα, ακούγεται έντονα ότι, από την απαγόρευση προσλήψεων θα εξαιρεθούν κατηγορίες εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που καλύπτουν εποχικές και έκτακτες ανάγκες, όπως π.χ. ναυαγοσώστες, δασοπυροσβέστες, εργαζόμενοι στις κατασκηνώσεις των Ο.Τ.Α., στα Κ.Α.Π.Η. και στους παιδικούς σταθμούς, όπως και οι υδρονομείς άρδευσης.

Εποχικοί εργαζόμενοι

Στο πλαίσιο της ίδιας εξαίρεσης πιθανολογείται ότι, θα ενταχθούν και κάποιοι εποχικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Ο.Τ.Α., αλλά και όσοι αμείβονται με ΕΣΠΑ.

Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, η Κυβέρνηση επιχειρεί να αποφευχθούν φαινόμενα προηγουμένων ετών, οπότε η προκήρυξη εκλογών «πάγωνε» τις προσλήψεις εποχικού προσωπικού, κρίσιμου για την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τέλος, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ του epoli.gr τουλάχιστον άλλες δύο κατηγορίες προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών αναμένεται – πιθανότατα – να εξαιρεθούν από την προεκλογική αναστολή. Πρόκειται κατ’ αρχάς για όσους αναμένεται να προσληφθούν σε Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού με προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π., οι οποίες δημοσιεύθηκαν πριν την προκήρυξη των εκλογών.

Η εξέλιξη αυτή φαντάζει λογικότατη δεδομένου ότι, οι συγκεκριμένες προσλήψεις δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με τις εκλογές, αφού αυτές γίνονται μέσω Α.Σ.Ε.Π., ενώ έχουν προκηρυχθεί και σε ανύποπτο χρόνο μη συνδεόμενο κατά κανένα τρόπο με αυτές.

Η δεύτερη κατηγορία εργαζομένων, των οποίων οι υπηρεσιακές μεταβολές δεν πρόκειται να ανακοπούν εξαιτίας των εκλογών, είναι αυτή των δημοτικών αστυνομικών που μετακινήθηκαν με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας λόγω διαθεσιμότητας σε σωφρονιστικά ιδρύματα και τώρα θα πρέπει να επιστρέψουν στις αρχικές τους θέσεις.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ