Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Πρόστιμα της εφορίας δια πάσαν (μικρο)αφορμή! Πως τα «σβήνει» η ΑΑΔΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πρόστιμα της εφορίας δια πάσαν (μικρο)αφορμή! Πως τα «σβήνει» η ΑΑΔΕ

Πρόστιμα για δυο οικονομικές χρήσεις, από 100 ευρώ έκαστο, διέγραψε η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων,  βάζοντας τη σφραγίδα της λογικής πάνω σε μια σειρά από  φορολογικά πρόστισμα που είχαν επιβληθεί στους φορολογούμενους για… ψύλλου πήδημα.

Η περίπτωση (που αποκαλύπτει το capital.gr είναι μια από τις δεκάδες που έχει επιληφθεί η Αρχή τον τελευταίο καιρό αφορά πρόστιμα από 100 ευρώ που είχε επιβάλλει  η  Δ.Ο.Υ. Χαλανδρίου για τις φορολογικές χρήσεις 2015-16.

Οι παραβάσεις για τις οποίες επιβλήθηκε το πρόστιμο αφορούσαν στην υποβολή από τον φορολογούμενο ελλιπών δηλώσεων πληροφοριακού χαρακτήρα και συγκεκριμένα συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών – προμηθευτών χρήσεων 2015 και 2016, τις λεγόμενες ΜΥΦ. Μάλιστα, οι παραβάσεις διαπιστώθηκαν όταν ο φορολογούμενος επισκέφθηκε την εφορία προκειμένου να υποβάλλει γνωστοποίηση μεταφοράς της φορολογικής του έδρας. Αυτό προκάλεσε έλεγχο από τον οποίο διαπιστώθηκαν οι “ατέλειες” στις συγκεντρωτικές καταστάσεις.

Πρόστιμα

Η εφορία προχώρησε στην επιβολή των δυο προστίμων, 100 ευρώ έκαστο, παρά τις αντιρρήσεις που προέβαλε ο φορολογούμενος. Ο φορολογούμενος έδειξε με στοιχεία ότι  οι διαφορές που προέκυψαν στις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών στις χρήσεις 2015 και 2016 δεν αφορούν τον ίδιο, αλλά τους αντισυμβαλλόμενους, οι οποίοι προέβησαν στις σχετικές διορθώσεις.

Για να δικαιωθεί ο φορολογούμενος αναγκάσθηκε να προσφύγει στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΔΕΔ σβήνει πρόστιμα που επιβλήθηκαν αδίκως.

Κι άλλες διαγραφές

 Έχει προηγηθεί διαγραφή προστίμων για:

  • Τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων που εκδόθηκαν καθυστερημένα.
  • Εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος για την διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους. Φορολογούμενος είχε κάνει λάθος στα στοιχεία του παιδιού του.
  • Εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.
  • Εκπρόθεσμη τροποποιητική φορολογική δήλωση για τη διαγραφή συζύγου.
  • Εκπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η οποία υποβλήθηκε για τη διόρθωση του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) που είχε δηλώσει ο φορολογούμενος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ