Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Πρόστιμο ύψους 35 εκ. δολαρίων στις ΗΠΑ θα πληρώσει η VW για το Dieselgate

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πρόστιμο ύψους 35 εκ. δολαρίων στις ΗΠΑ θα πληρώσει η  VW για το Dieselgate

Νέα στοιχεία, σύμφωνα με πληροφορίες του dikastiko.gr, έρχονται στο φως για το αποκαλούμενο Dieselgate από τη  Volkswagen, μετά τη συμφωνία στις ΗΠΑ για την επιβολή προστίμου 35 εκ. δολαρίων στη γερμανική εταιρεία IAV GmbH η οποία ανέλαβε να σχεδιάσει και να εγκαταστήσει το λογισμικό παραπλάνησης των εκπομπών ρύπων σε χιλιάδες αυτοκίνητα του ομίλου.

Η έρευνα θα συνεχιστεί

«Η έρευνά μας για τις αλλοιώσεις στις εκπομπές ρύπων είναι σε εξέλιξη και θα ακολουθήσουμε τα στοιχεία όπου κι αν οδηγούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Cronan της Ανατολικής Περιφέρειας του Μίτσιγκαν, αναφερόμενος στο πρωτοφανές σκάνδαλο, το οποίο, όπως τόνισε, είναι πολύ πιθανό να «επεκτείνεται πολύ πέρα από τη Volkswagen».

Στόχος της εξαπάτησης η αύξηση των πωλήσεων

Η γερμανική εταιρεία IAV GmbH παραδέχθηκε ότι  γνώριζε την απάτη στις μετρήσεις κατανάλωσης των diesel αυτοκινήτων  της Volkswagen (συμπεριλαμβανομένης και της Audi,  που ανήκει στον όμιλό της). Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της IAV, το 2006 άρχισαν να άρχισαν να σχεδιάζουν τον νέο  πετρελαιοκίνητο κινητήρα που θα ανταποκρίνεται στα αυστηρότερα εκπομπών ρύπων για τα μοντέλα του 2007, αλλά όταν συνειδητοποίησαν ότι δεν θα μπορούσαν να το κάνουν, για να προσελκύσουν «επαρκή ζήτηση πελατών στην αμερικανική αγορά» αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν μία λειτουργία λογισμικού για να εξαπατήσουν τις δοκιμές εκπομπών ρύπων.

Το ύψος του προστίμου στην  IAV το οποίο καθορίστηκε με γνώμονα τη συνεχιζόμενη βιωσιμότητά της θα πρέπει να επικυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο του Μίτσιγκαν, στις 18 Ιανουαρίου.

«Η IAV συμμετείχε στην εξαπάτηση της Volkswagen σε βάρος των Αμερικανών πολιτών. Θα συνεχίσουμε τα διώκουμε όλους τους εγκληματίες των εταιρειών, ακόμα και όταν εργάζονται σε μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές  στον κόσμο», δήλωσε ο Αμερικανός εισαγγελέας Matthew Schneider.

Δύο καταδίκες στις ΗΠΑ για το Dieselgate

Να σημειωθεί ότι ήδη η Volkswagen υποχρεώθηκε να καταβάλει στις ΗΠΑ, πρόστιμο ύψους  2,8 δισ. Δολαρίων συμφωνώντας παράλληλα σε ανεξάρτητο έλεγχο παρακολούθησης για τρία χρόνια. Οκτώ άτομα αντιμετώπισαν κατηγορίες, ενώπιον της αμερικανικής Δικαιοσύνης, και δύο από αυτούς καταδικάστηκαν, ενώ  οι υπόλοιποι  έξι κατηγορούμενοι είναι υπήκοοι Γερμανίας όπου και διαμένουν μόνιμα.

Το σκάνδαλο με τις εκπομπές ρύπων της Volkswagen βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» ερευνών και σε άλλες τουλάχιστον 18 χώρες, μεταξύ των οποίων,  μεταξύ των οποίων, ο Καναδάς, η Ινδία, η Βραζιλία, η Κίνα, η Αυστραλία και η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ