Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Σαλμάς- Δικαστές : Οι δικαστικές Ενώσεις «τσακώνονται» για το τηλεφώνημα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σαλμάς- Δικαστές : Οι δικαστικές Ενώσεις «τσακώνονται» για το τηλεφώνημα

Τα ερωτήματα είναι δυο: Πρώτον αν έχει δικαίωμα ένας διάδικος (ακόμα και βουλευτής) να ρωτήσει για την εξέλιξη μιας υπόθεσής του και δεύτερον αν αυτό το δημοσιοποιείς.

Η απάντηση στο πρώτο έρχεται από την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος η οποία με χθεσινή ανακοίνωσή της «άδειασε» την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε σχέση με τις καταγγελίες για προσπάθεια παρέμβασης, σε δικαστική υπόθεση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μάριου Σαλμά.

Η Ένωση Εισαγγελέων κρατά αποστάσεις μιλώντας για «φερόμενη παρέμβαση» σε εισαγγελέα επισημαίνοντας ότι «πράγματι ο συγκεκριμένος βουλευτής επικοινώνησε στο υπηρεσιακό τηλέφωνο Εισαγγελέα και με κόσμιο τρόπο ζήτησε να πληροφορηθεί την πορεία εκκρεμούς υπόθεσης με εγκαλούντα και παριστάμενο προς υποστήριξη της κατηγορίας τον ίδιο, η οποία εκκρεμεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών για παρεμπίπτον ζήτημα».

Όμως το πιο σημαντικό είναι πως διασαφηνίζουν ότι γνώση της πορείας της δικογραφίας καθώς και αντίγραφα «μπορούν να λαμβάνουν οι διάδικοι (ύποπτος, κατηγορούμενος και αυτός που παρίσταται προς υποστήριξη της κατηγορίας), προσερχόμενοι είτε οι ίδιοι, είτε ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους στο αρμόδιο γραφείο της εισαγγελίας». Άρα και ο κ. Σαλμας που ζητούσε να μάθει την πορεία της μήνυσης που είχε υποβάλλει κατά του Νικου Μανιαδακη.

Δημοσιοποίηση

Το δεύτερο ερώτημα απαντήθηκε από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το θέμα μιλώντας για παράνομες είναι και ατελέσφορες παρεμβάσεις.

Ο ίδιος ο βουλευτής μίλησε για ακατανόητη παρεξήγηση εξηγώντας για τηλεφωνική επικοινωνία με δικαστή «που αφορούσε στην ενημέρωσή μου για την πορεία της μηνύσεώς μου, που υπέβαλα κατά του κ. Νικόλαου Μανιαδάκη στις 5 Φεβρουαρίου του 2019, με την ιδιότητα του διαδίκου και όχι αυτή του πολιτικού».

Εν ολίγοις ο κ. Σαλμάς, πήρε τηλέφωνο στη γραμματεία του δικαστηρίου και ζήτησε να μιλήσει με τον δικαστή που χειριζόταν ένα παρεμπίπτον ζήτημα (μια αίτηση εξαίρεσης) στη διερεύνηση της μηνυτής του κατά του Νικ. Μανιαδάκη. Όχι την ουσία δηλαδή και όπως λέει ο ίδιος, όχι σαν βουλευτής αλλά σαν διάδικος. Για μια μήνυση που η διαχείριση της από τη δικαιοσύνη καθυστερεί 10 μήνες!

10 μήνες

Ουδείς γνωρίζει αν το «ύφος» του βουλευτή ήταν το προσήκον, ούτε γιατί αντέδρασε με τέτοια ένταση η Ενωση Δικαστών Εισαγγελέων. Για την ακρίβεια της ιστορίας όμως να θυμίσουμε πως ο Σαλμάς ήταν ένα από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που (και) με καταθέσεις προστατευομένων μαρτύρων βρέθηκε στα μανταλάκια επί 10 μηνο με καταγγελίες πως έπαιρνε δεσμίδες με ευρώ στην τσέπη του σακακιού του. Απαλλάχτηκε βέβαια όμως ακόμα και αυτό, όπως λέει ο ίδιος έγινε με μια μικροψυχία: «…Ήθελα να σημειώσω ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία για την αρχειοθέτηση της υπόθεσής μου από τους εισαγγελείς την 5/7/2019 δηλαδή την Παρασκευή πριν τις εκλογές που δεν γνωστοποιήθηκε παρά μετά τις εκλογές και με άφησαν να κριθώ από τους πολίτες με την εκκρεμότητα της Novartis…»

Εκλογές στις οποίες εξελέγη βουλευτής από τους πολίτες. Γιατι λοιπόν τηλεφώνησε ; «…Επί 10 μήνες η δικαιοσύνη καθυστερεί αδικαιολόγητα την εξέλιξη της μήνυσής μου, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι, πόσο αυτή η συκοφαντία με ταλαιπώρησε αν και ήμουν αυτός που εντόπισε τις αθέμιτες πρακτικές της Novartis τον Νοέμβριο του 2012, και αυτός που ενημέρωσε την συντεταγμένη πολιτεία για να ξεκινήσει η δικαστική έρευνα στην Ελλάδα.

Η κωλυσιεργία αυτή οφείλεται και στις δηλώσεις αποχής των εισαγγελικών λειτουργών που χρεώνονται την υπόθεση!!!», λέει ο ίδιος.

Κριτική

Αν λοιπόν κάποιος πρέπει να ασκήσει κριτική στον κ. Σαλμά, πιθανόν δεν είναι γιατί τηλεφώνησε ζητώντας να διεκπεραιωθεί γρήγορα η υπόθεσή του, αλλά για κάτι άλλο. Γιατί ως βουλευτής είναι συνυπεύθυνος για τις δραματικές καθυστερήσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης, προς την επίλυση των οποίων, οφείλει να κινητοποιηθεί όταν αφορά το σύνολο των πολιτών και όχι μόνο τον εαυτό του.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ