Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα πριν 42 χρόνια έφυγε ο Έλβις Πρίσλευ – Ο Βασιλιάς όμως είναι ακόμη μαζί μας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Σαν σήμερα πριν 42 χρόνια έφυγε ο Έλβις Πρίσλευ – Ο Βασιλιάς όμως είναι ακόμη μαζί μας

Σήμερα είναι η μέρα που εκατοντάδες άνθρωποι από διάφορα μέρη του κόσμου βρίσκονται στο Μέμφις των ΗΠΑ για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Βασιλιά.

Σαν σήμερα στις 16 Αυγούστου 1977 ο Έλβις άφηνε την τελευταία του πνοή στην έπαυλη του, “Γκραίσλαντ”, στο Μέμφις. Την πόλη που ένας φτωχός 18χρονος ονόματι Έλβις Άαρον Πρίσλευ ξεκίνησε το 1953 να δουλεύει ως οδηγός φορτηγού. Λίγα χρόνια μετά εκεί στην ίδια πόλη του Τενεσί, ο νεαρός οδηγός εκτοξεύθηκε σαν ολόλαμπρο αστέρι κατακτώντας τον κόσμο με το ιδιαίτερο στυλ της φωνής του και το ερωτικό λίκνισμα που αντίστοιχο του μέχρι τότε δεν είχε ξαναδεί το κοινό.

Το 1954 ο Έλβις άρχισε να ανεβαίνει γοργά τα σκαλιά για την στέψη του σε παγκόσμιο είδωλο. Ο Βασιλιάς ξεκινούσε από το Μέμφις την πορεία του να κατακτήσει όλον τον πλανήτη.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν η πορεία ενός ανθρώπου θα ήταν διαφορετική αν εξέλειπαν συγκεκριμένες συγκυρίες και πρόσωπα από κοντά τους σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές .

Οι δύο σημαντικοί άνθρωποι στην καριέρα του Έλβις

Για τον Έλβις πάντως, γεννημένο το 1934 βαθιά στο Νότο, στο Τούπολο του Μισίσιπι, αυτή η συγκυρία πιθανότατα ήταν η επαφή του με τον Σαμ Φίλιπς τον ιδιοκτήτη του στούντιο ηχογράφησης Sun records στο Μέμφις. Το στούντιο ήταν διαθέσιμο σε καθέναν που ήθελε να ηχογραφήσει οτιδήποτε , ενώ ο ιδιοκτήτης του έδινε βήμα σε άγνωστους, ακόμη, μαύρους καλλιτέχνες του Μπουζ που στην Αμερική της εποχής δεν είχαν και πολλές δυνατότητες σε άλλα στούντιο. Η αφορμή για αυτήν την επαφή ήταν ένα δισκάκι με δύο τραγούδια που θέλησε να ηχογραφήσει ο Έλβις το 1953 για να το κάνει δώρο στην μητέρα του. Ένα δώρο που θα του κόστιζε 4 δολάρια.

Ένα χρόνο μετά ο πρώτος δίσκος στο οποίο ερμηνεύει ένα τραγούδι ο Έλβις είναι γεγονός . Το τραγούδι ,με τίτλο That’s all rihgt, παίζει στο ραδιόφωνο και όλο το Μέμφις μαγεύεται από την φωνή. Τα τηλέφωνα σπάνε με το κοινό να ρωτά πως λέγεται ο …μαύρος ερμηνευτής του τραγουδιού!

Αυτή ακριβώς η ιδιότητα της φωνής του Έλβις, η “νέγρικη φωνή του”, σε συνδυασμό με το ελκυστικό παρουσιαστικό του θα του ανοίξει εύκολα δρόμους, σε μία κοινωνία που ο ρατσισμός ήταν ο κανόνας. Ο ίδιος μεγαλωμένος με “νέγρικα ακούσματα” και τραγουδώντας ως παιδί κάθε Κυριακή γκόσπελ φαινόταν να έχει απεριόριστες δυνατότητες να βυθίζει και να αναδύει την φωνή του σαν καλοκουρδισμένο μουσικό όργανο.

Η δεύτερη συγκυρία που μπορεί καθόρισε την πορεία του Έλβις ήταν το 1955 όποτε ανέλαβε το “μανατζάρισμά” του, ο περίφημος Τομ Πάρκερ ή “στρατηγός” μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που φαίνεται να μην είχε πριν και μετά τον Έλβις κανέναν άλλον καλλιτέχνη ως μάνατζερ. Ο Πάρκερ απογείωσε τον Έλβις αν και ορισμένοι τον κατηγορούν ότι λόγω δικών του θεμάτων ουσιαστικά εμπόδισε τον καλλιτέχνη να κάνει εμφανίσεις στο εξωτερικό.

Η πορεία του Έλβις Πρίσλευ μπορεί να υπήρξε αποκαρδιωτική ειδικά τα τελευταία χρόνια της ζωής του με τις κιτς εμφανίσεις του στο Βέγγας και την σωματική πλέον κατάπτωση του. Όμως η προσφορά του στην μουσική και η επιρροή του και σε κοινωνικό επίπεδο στις ΗΠΑ και αλλού, είναι τόσο μεγάλη που ασφαλώς κανείς δεν μπορεί να του αφαιρέσει τον τίτλο του. Ο Έλβις, οι Beatles και οι Rolling stones, καθόλου τυχαία, θεωρούνται από ειδικούς, θρύλοι της μουσικής.

Αυτό που συνέβη με τον Έλβις, η ανάμειξη δηλαδή τριών μουσικών ειδών , κάντρι με την μπλουζ και τα γκόσπελ, διαμόρφωσε μία άλλη πορεία στην μουσική. Αυτό το ερωτικό ανακάτεμα των ήχων λευκών με εκείνους των μαύρων έκανε τον Έλβις μοναδικό, όπως μοναδικό και απόλυτα αυθεντικά προσωπικό, ήταν και το αποτέλεσμα αυτής της ανάμειξης.

Ο Ελβίς Πρίσλευ είναι μία ολοζώντανη απόδειξη πως η επίδραση κάποιων καλλιτεχνών άσχετα με την διαχείριση τους ως προϊόντα της βιομηχανίας της διασκέδασης δεν είναι σχεδόν ποτέ τυχαία. Είναι κάτι μεγαλύτερο από το “προμόσιον” αυτό που τους καθιστά τεράστιους , κάτι που συνήθως ούτε οι ίδιοι μπορούν να αντέξουν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ